Is geld namaken _op zich_ strafbaar?

Dit klinkt misschien als een domme vraag, want we hebben de wet op de valsemunterij.

Maar daar lees ik: "Hij die opzettelijk als echte en onvervalste...uitgeeft muntspeciën of munt- of bankbiljetten die hij zelf heeft nagemaakt of ..., of deze, met het oogmerk om ze als echt en onvervalst uit te geven of te doen uitgeven, ontvangt, zich verschaft, in voorraad heeft, vervoert, invoert, doorvoert of uitvoert, wordt gestraft met ..."

Ik lees daar niet meteen in dat als iemand dat "oogmerk" niet heeft, en/of niet net doet of het om echt geld gaat, hij ook strafbaar is.

Dus stel, ik heb een klein drukkerijtje, en als 'proeve van mijn bekwaamheid' maak ik een aantal biljetten na, niet van echt te onderscheiden, die ik tentoon stel. Ik vertel erbij dat dit geen echte biljetten zijn, en ik daag mensen uit om ze van echte biljetten (die ik ter vergelijking ook ter hand stel) te onderscheiden. Alles natuurlijk streng gecontroleerd zodat niets mijn drukkerij kan verlaten. Ook verklaar ik uitdrukkelijk dat ik niet van zins ben ooit dergelijke biljetten in omloop te brengen en dat bevoegde instanties ten allen tijde welkom zijn voor controles.

Ben ik dan strafbaar? (Even afgezien van het feit dat dit geen bijster verstandig idee is.) Zo ja, hoe wordt dit juridisch gemotiveerd?

(dit is overigens een puur hypothetische vraag, ik weet niets over druktechnieken :) ).

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

als je goed leest ben je pas strafbaar als je geld namaakt met het oogmerk dat voor echt uit te geven. In de praktijk zal de rechter eisen dat je overtuigend aantoont dat dat niet je bedoeling was, en dat is best wel lastig. Maar er is ook een europese verordening van toepassing, en daarin is het wat scherper geformuleerd. Geld namaken mag niet. Punt. Zie art. 1-2a. Grapje: jaren geleden waren er in Brabant briefjes van 20 gulden in omloop. Dat was voor de politie nog een probleem, want dat was niet nagemaakt. Er bestonden immers helemaal geen briefjes van fl. 20,--.

Bronnen:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/NL...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100