Is een financieel cadeau(tje) van invloed op bijstandsuitkering ondanks feit dat je een spaarrekening van xxx euro mag hebben?

Mij is niet duidelijk wat ik mag en wat ik niet mag hebben/ontvangen tijdens een bijstandsuitkering. Het gaat niet over Bijzondere bijstand.
Eerder vraag gesteld over spaargeld/bijstand, maar anders toch:
https://www.startpagina.nl/v/financien-werk/vraag/471372/spaargeld-bijstand

Weet jij het antwoord?

/2500

U zult zo'n financieel cadeau altijd moeten melden. Een gift (financieel cadeau) kunt u krijgen van een persoon of een instantie. De gift kan iets eenmaligs zijn, maar kan ook vaker terugkeren. U kunt denken aan een eenmalige uitkering van een armoedefonds of aan een extraatje dat u af en toe van een familielid krijgt. In principe geldt dat al uw inkomsten in mindering worden gebracht op uw bijstandsuitkering. U moet het ontvangen van een gift melden bij de gemeente. Voor giften kan de gemeente een uitzondering maken. Zij zal dan wel bekijken of u door de gift niet te veel of te luxe dingen kunt kopen in vergelijk met andere mensen met een bijstandsuitkering. Ook kan de gemeente kijken naar de bestemming van de gift: als uw gift voor levensonderhoud bedoeld is, dan kan de gift op uw uitkering in mindering worden gebracht. Uw bijstandsuitkering is immers ook bedoeld voor uw levensonderhoud. Verder is van belang dat aan de gift geen verplichtingen mogen zitten. Toegevoegd na 1 minuut: Voorbeeld 1 U krijgt een gift van € 500,00 uit het armoedefonds voor de aanschaf van een computer. De gemeente kan bepalen dat deze gift niet in mindering wordt gebracht op uw uitkering. Voorbeeld 2 U krijgt een gift van € 10.000,00 van uw tante om een wereldreis te kunnen maken. De gemeente kan bepalen dat de gift te hoog is, omdat andere mensen met een bijstandsuitkering ook geen wereldreis kunnen maken. De gift wordt op uw uitkering in mindering gebracht.

Bronnen:
http://geertruidenberg.antwoordopbijstand....

Als dit cadeautje ervoor zorgt dat je boven de toegestane vermogensgrens komt , dan JA, kan dit een invloed hebben. Stel je bent alleenstaand en hebt 5000 euro op je bankrekening, dan moet je oppassen met een gift of een winstbedrag uit een loterij van 1000 euro. Je komt dan boven de gestelde 5.685 euro. (even aangenomen dat je geen schulden hebt, die zou je dan van het bedrag af mogen trekken). https://www.judex.nl/rechtsgebied/uitkeringen_%26_sociale_zekerheid/bijstandswet/artikelen/840/bijstandsuitkering-en-uw-vermogen.htm "Gedurende de periode dat u een bijstandsuitkering ontvangt, zal de gemeente controleren of er wijzigingen in uw vermogen plaatsvinden. Als dat het geval is, moet opnieuw bepaald worden of u nog recht hebt op een bijstandsuitkering. Een voorbeeld. Stel dat Carla en Frans 9.000 euro winnen met een kraslot. Zij hadden een negatief vermogen van 10.000 euro. Door de prijs is hun vermogen nog steeds 1.000 euro negatief. De wijziging van het vermogen heeft in dit geval dus geen gevolgen voor de bijstandsverlening." Toegevoegd na 5 minuten: Uiteindelijk gaat het erom dat je niet boven het voor jouw situatie gestelde vermogensbedrag uit mag komen en dat je altijd inlichtingsplicht hebt.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, ja: een gift heeft ALTIJD invloed op de hoogte van een bijstandsuitkering, of dit nu € 10,00 of € 100,00 in. In beide gevallen dient het bedrag in mindering te worden gebracht. Zie voor meer informatie onder meer Sociaalverhaal.com en antwoordopbijstand.nl

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100