Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Wat is het verschil tussen klassieke opsporing en vroegsporing?

Vroegsporing staat vermeld in artikel 126o sv

Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden
in: Wetgeving
6.2K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (1)

Het verschil tussen klassieke opsporing en vroegsporing is dat bij vroegsporing niet per se duidelijk hoeft te zijn welk misdrijf is gepleegd.

Op deze pagina https://nl.wikipedia.org/wiki/Opsporing vind je hierover verder deze informatie:

"Het Nederlands strafprocesrecht kent drie vormen van opsporingsonderzoek:

1. Klassieke opsporing: het onderzoek naar aanleiding van een redelijk vermoeden dat een strafbaar feit is begaan.
2. Vroegsporing: het onderzoek naar aanleiding van een redelijk vermoeden dat in georganiseerd verband ernstige misdrijven worden beraamd of gepleegd die een ernstige inbreuk op de rechtsorde opleveren. Deze vorm van onderzoek richt zich aldus tot de georganiseerde criminaliteit. Verschil met klassieke opsporing is dat niet duidelijk behoeft te zijn welk misdrijf is gepleegd.
3. Opsporingsonderzoek naar terroristische misdrijven: het onderzoek naar aanleiding van aanwijzingen van een terroristisch misdrijf. Deze vorm van onderzoek is nieuw (in werking getreden per 1 februari 2007). De grootste twee verschillen met de eerste twee vormen van opsporingsonderzoek zijn dat er geen verdenking van een strafbaar feit of misdrijf nodig is en dat er geen verdachte nodig is."
(Lees meer...)
Antoni
7 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding