Wanneer je via je werkgever een cursus doet, is het diploma dan van jou of de werkgever?

Volgens mij is degene van wie de naam op het diploma staat de rechtmatige eigenaar van het diploma. De werkgever van een vriend heeft het diploma gekopieerd en de kopie aan deze vriend gegeven met de boodschap dat het origineel van hem (de werkgever) is omdat het bedrijf voor de cursus heeft betaald.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als u een examen hebt gedaan, hebt u daarmee hebt aangetoond dat u persoonlijk over de vereiste kennis, kunde en vaardigheden beschikt. U bent dan ook de enige die recht heeft op het originele diploma. Voor de werkgever is het in het kader van verschillende certificatiesystemen voldoende dat hij het originele diploma heeft gezien en een gewaarmerkte kopie in het personeelsdossier heeft. Mocht de werkgever van mening zijn dat hij recht zou hebben op het originele certificaat/diploma, dan heeft hij ongelijk. Het financieren van een opleiding en de examinering geeft op zichzelf geen recht op het behouden van het origineel. Het origineel is persoonsgebonden. Mocht de werkgever achteraf nog vinden dat u moet betalen om het diploma te verkrijgen, dan kan dat alleen als er afspraken zijn gemaakt voordat u het traject van opleiden en examineren begonnen bent. Er zou een gezamenlijke afspraak gemaakt moeten zijn over een te restitueren bedrag indien u vertrekt bij uw huidige werkgever binnen een afzienbare tijd. Indien er, voordat u het traject van opleiden en examineren begonnen bent, geen afspraken gemaakt zijn over een te restitueren bedrag, kan de werkgever achteraf geen gebruik maken van dit argument dat hij de opleiding c.q. examens betaald heeft. Het niet teruggeven, maar het in bezit houden door de werkgever, van het originele diploma is in feite een strafbare daad. De werkgever dient per direct het originele diploma aan u terug te geven. Toegevoegd na 1 dag: Wat de regels voor terugbetaling van de studiekosten zijn, heb ik na lang zoeken mijn bron gevonden. Let wel, het gaat alleen om eventueel terugvragen van studiegeld, het materiaal blijft eigendom van de cursist. http://www.wetrecht.nl/studiekosten-terugbetalen/

Bronnen:
http://www.examenkamer.nl/index.php/beroep...
http://www.examenkamer.nl/index.php/kennis...
http://www.wetrecht.nl/studiekosten-terugbetalen/

Een beetje een flauwe actie van de werkgever. Kan me voorstellen dat de werkgever een kopie van de diploma's wil hebben, maar de persoon die de cursus heeft gedaan en dus het diploma heeft behaald is toch echt de eigenaar geworden van dit papiertje. Immers het diploma wordt toch ook op de persoon uitgereikt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100