mag je naar believen van welke openbare website dan ook artikelen overnemen met (uiteraard) bronvermelding?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Overname is vaak wel degelijk toegestaan, maar dan inderdaad met duidelijke, soms zelfs letterlijk voorgeschreven bronvermelding. Het is echter vaak nodig om goed te kijken waarop het copyright berust dat een website claimt. Soms beschermt men terecht de fotograaf als maker van een bepaalde foto, soms is er sprake van merkenrecht op logo's, maar het komt ook voor dat men ten onrechte beeldrecht claimt voor voorwerpen en objecten die tot het publiek domein behoren. Voor teksten van schrijvers geldt het auteursrecht waarbinnen tot bepaalde hoogte citaten geoorloofd zijn. Ook bij vertalingen van teksten heeft men hiermee te maken. Bronvermelding is van wezenlijk belang. Als men zonder bronvermelding en met bewust verzwijgen van de oorspronkelijk bron gedeeltelijk of gehele artikelen overneemt en elders publiceert, komt dit neer op plagiaat, evenals het zonder bronvermelding parafraseren ervan en het als eigen werk en intellectueel eigendom presenteren. Met het systematisch en transparant bijhouden van bronvermeldingen, bijvoorbeeld in scripties en papers, voorkom je dat je soms ongemerkt, soms willens en wetens de grens tussen eigen werk en plagiaat overschrijdt, geen eigen en zelfstandig bedacht werk voortbrengt, en zodoende feitelijk geen auteur meer bent, maar een plagiator die met andermans veren pronkt. Op scholen en universiteiten wordt tegenwoordig flink gecontroleerd op plagiaat, en plagiaat wordt terecht zwaar bestraft.

Dit mag niet altijd, het is beter om toestemming te vragen. Ook wel zo netjes.

Nee, soms staat er op een site dat dit niet mag en is het ook onmogelijk om een gedeelte te kopiëren. Ben dit meerdere keren tegen gekomen.

Nee, het mag niet, tenzij uitdrukkelijk staat dat het wel mag. In principe valt elke tekst onder auteursrecht. (voor de goede orde: Jodokus52 zegt dat het soms niet mag, maar het mag in principe dus nooit). Toegevoegd na 1 dag: Aanvulling: Lange citaten van andere websites op Goeievraag zijn dus ook niet toegestaan, tenzij de andere website dat toestaat (wikipedia mag dus WEL geciteerd worden). De nette manier is: Website + kort citaat als dat helderder is + eigen/zelfgeschreven verder toelichting

Bronnen:
http://www.charlotteslaw.nl/blogger/

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100