Fotograaf wil geen originele foto's afleveren, alleen bewerkte. Is dat normaal? Zie uitleg.

Voor ons bedrijf hebben wij een fotosessie laten maken door een semi-professionele fotograaf. Nu hebben wij de (bewerkte) foto's ontvangen, maar zouden ook graag de originelen willen hebben.
De fotograaf weigert de originele foto's ter beschikking te stellen. Wij hebben zelfs gevraagd of we de originelen kunnen kopen, dus tegen extra betaling naast de kosten van de fotoshoot. Fotograaf weigert nog steeds. De reden hiervan weten we niet en krijgen we niet te horen.
Nu is mijn vraag (eigenlijk twee vragen):
1. Is dit normaal?
2. Zo ja, welke reden heeft een fotograaf hier dan voor?

Toegevoegd na 48 minuten:
We willen de foto's graag verwerken in onze bedrijfs promo video. Echter, de video-editor vraagt om onbewerkte en niet bijgesneden foto's, zodat hij ze zelf qua kleur, teint en grootte kan inpassen en monteren in de rest van de promofilm. Wij hebben er niet zoveel verstand van, maar de editor zei over enkele bewerkte foto's: "Ik heb geen zoomruimte meer", "de teint kleurt niet, als ik het nogmaals bewerk verliest de foto aan kwaliteit... enz enz." Dit hebben we dus ook aangegeven bij de fotograaf, maar deze weigert zelfs dán om de originelen te leveren. Dus we begrijpen het niet helemaal.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja, dat is normaal. Ik maak ook wel eens foto's in betaalde opdracht en ik begrijp die fotograaf wel. Er kan een immens verschil zijn tussen de ruwe plaatjes en de bewerkte. Een fotograaf is geneigd om zijn beroep te zien als een kunstvorm en zichzelf als een kunstenaar. Het bewerken van de foto's is een essentieel onderdeel van die kunstvorm. Hij wil foto's afleveren waar hij zelf trots op kan zijn en waar hij andere opdrachtgevers naar kan verwijzen. Hij heeft geen enkele zekerheid dat de foto's die in de bedrijfsvideo terechtkomen goed genoeg worden naar zijn eigen maatstaven. Hij zal ervan uitgaan dat de video-editor ze allemaal verprutst in de nabewerking. Vraag aan Robbie Williams maar eens of je zijn mastertape mag hebben, zodat je het zelf kunt afmixen. Of aan Peter Jackson: "geef me de originele opnamen van Lord of the Rings maar, die computer graphics kan ik zelf wel". Ze zullen je waarschijnlijk gaan slaan. Ik denk de fotograaf jou geen antwoord geeft omdat je zijn vakmanschap vreselijk hebt beledigd door de vraag uberhaupt te stellen. Goed, dan nu een poging tot een oplossing: er moet een compromis te vinden zijn zodat de fotograaf tevreden kan zijn op het resultaat én de video-editor de vrijheid heeft om zijn montage te maken. Je moet dus niet vragen om de originelen, maar om foto's die voldoen aan bepaalde criteria. Die criteria moet je door de editor laten opstellen. Bijvoorbeeld: ruime snijranden, niet te veel contrast (of juist wel, weet ik niet), misschien bepaalde kleuren, etc etc. Die fotograaf zal dan natuurlijk antwoorden "had dat vooraf gezegd" en dan zeg jij sorry. En geef de fotograaf de ruimte om het eindproduct van de montage te beoordelen en bij te sturen. Kortom: geef hem het respect dat hij verdient en je zult respect terugkrijgen.

de originele bestanden zijn het ruwe materiaal.net zoals de negatieven bij de analoge fotografie is en blijft dat het intellectuele eigendom van de maker. het is aan de maker of hij ze wil verkopen.

Normaal is dat jij de opdracht geeft, over wat voor foto's jij wil. En na het maken van de foto's zelf de foto's die je afgedrukt wil hebben uit kunt kiezen. helemaal normaal is dit dus niet. Maar de fotograaf is niet verplicht jou alle foto's te laten zien, of mee te geven. Een reden waarom hij dat niet zal doen, kan zijn: Hij is zelf niet tevreden over de foto's, vindt ze niet professioneel of goed genoeg, om zijn naam daaraan te te hangen. Maar wat de werkelijke reden is, dat kan alleen de fotograaf je vertellen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100