Heb je als huurder recht op inzage van rapport als er vochtprobleem in huis is??

Gaat om vrij oud (vooroorlogs) huis van WBV.
Een buitenmuur zorgt voor een natte/vochtige wand in de woonkamer. Vocht "slaat door" zeg maar...
WBV is langs geweest en heeft offerte gemaakt voor opties voor evt. herstel.

Volgens mondeling (voorlopig) is duidelijk dat herstel gaat middels zijn nieuwe voegwerk van die buitenmuur of impregneren muur via een soort "coating" oid.

Huurder woont er nu ruim 1 jaar en heeft alle tijd (melding vocht was al veel eerder) niet die muur kunnen verven door vocht-doorslag.


Wat zijn de rechten van huurder, de plicht verhuurder en mag je inzage/kopie rapport vragen?
Met name is dan ook de vraag: hoe anders (als geen inzage mogelijk is of mag) is dan mogelijk om de ernst van vochtprobleem vast te stellen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Tja, bij vochtproblemen worden huurders vaak afgepoeierd met de mededeling dat ze 'meer moeten stoken' en 'beter moeten ventileren'... In dit geval is kennelijk vastgesteld dat er sprake is van vochtdoorslag. Dat is echt een probleem dat de verhuurder moet verhelpen. Je schrijft dat de huurder het vochtprobleem al een jaar geleden bij de corporatie heeft aangekaart. Toen er geen actie volgde, had de huurder een klacht moeten indienen bij de Huurcommissie wegens achterstallig onderhoud. 'Vocht of schimmel door vochtdoorslag of lekkage' staat op de lijst die de Huurcommissie hanteert bij geschillen met de verhuurder: http://www.huurcommissie.nl/huurder/onderhoud/takenlijsten-onderhoud/ De huurder had dus de Huurcommissie in moeten schakelen om de verhuurder te dwingen om het achterstallig onderhoud te verhelpen: http://www.huurcommissie.nl/verhuurder/wanneer-schakel-ik-de-huurcommissie-in/ Waarschijnlijk had de Huurcommissie ook met huurverlaging ingestemd. Nu een antwoord op je vraag: een huurder heeft in beginsel geen recht op inzage in een rapport dat de corporatie heeft laten opstellen. Dat neemt niet weg dat een huurder natuurlijk altijd kan vragen of hij/zij het rapport mag inzien. En als het vochtprobleem bij meerdere woningen in het complex speelt en er is een bewonerscommissie, dan kan die zeker om inzage vragen. Maar de corporatie kan ook dat verzoek afwijzen. Mijn advies zou zijn: stap naar de Huurcommissie en leg de kwestie daar voor. Die heeft wél recht op inzage van het rapport. In dit geval zou ik bij de commissie huurverlaging vragen wegens langdurig achterstallig onderhoud.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100