Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoe komt het dat de ideeën van Thorbecke nog steeds de basis vormen van onze grondwet?

Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
in: Wetgeving
603

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Omdat ze nog steeds werken, en nog steeds passen in onze moderne maatschappij - die we mede dankzij Thorbecke geworden zijn. Voldoen ze niet meer, dan komt er vanzelf iets anders voor in de plaats. Hij heeft tenslotte het land zoals het TOEN was, ook volledig (staatkundig) veranderd.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden

Andere antwoorden (1)

De basis van de idee achter de grondwet van Thorbecke is nog een eeuw ouder en komt uit de Trias Politica van Montesquieu.
En sommige ideeën zijn zo goed dat ze gemakkelijk eeuwenlang meegaan.
dat er veel fout gaat in Den Haag ligt volgens mij niet zozeer aan de grondwet maar aan de politieke cultuur. Zo heeft men b.v. door middel van regeerakkoorden een belangrijke functie van de tweede kamer (te weten controle van de regering) buiten spel gezet.
Een ander probleem is dat ministers bijna altijd uit de regende partijen voortkomen (zodat we altijd met een soort 'inteelt' regering zitten i.p.v. met capabele ministers).
Dit is allemaal echter niet te wijten aan de grondwet maar aan eigenbelang van partijen wat met wat simpele wetgeving zou kunnen worden gereguleerd.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding