Hoe werkt het hebben van een strafblad?

Mijn zoon heeft een vriend die een heftige jeugd heeft gehad en deze jongeman is toen hij jonger was een aantal keren met de politie in aanraking geweest. Hij heeft dus nu een strafblad.
Is zo'n strafblad voor iedereen ter inzage, of hoe werkt dat. Hij doet een opleiding Social Work en we vroegen ons net af of hij daarna aan een baan zou kunnen komen, want werkt dat strafblad dan tegen hem. Inmiddels gaat het heel goed met hem en hij is al enige jaren helemaal op het goede pad, wil straks ook graag met jongeren gaan werken die het moeilijk hebben.
Het strafblad dat hij heeft, heeft niets met agressie of zoiets te maken, begrijp ik van hem, ligt meer in sfeer van winkeldiefstal.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je kan niet het strafblad van een ander inzien, zelfs na iemands dood is het strafblad nog prive. Wel zijn er een aantal functies waarvoor het tonen van een verklaring goed gedrag nodig is. Bijvoorbeeld voor het werken bij de politie, de aivd, of op scholen. In zo'n geval kan de werkgever niet zelf zo'n verklaring opvragen maar zal de persoon dat zelf moeten doen en deze aan de werkgever laten zien. Op zo'n verklaring staat niet exact wat er voor strafbare feiten gepleegd zijn maar welke categorie van zwaarte de feiten zijn. In de praktijk zal iemand met een strafblad dus zelden solliciteren voor een baan waarvoor zo'n verklaring nodig. Ook verloopt een strafblad na verloop van tijd afhankelijk van het gepleegde misdrijf.

Werkgevers kunnen (worden verplicht) om een Verklaring van Goed Gedrag te eisen van nieuwe werknemers. Het ministerie van Justitie geeft dit z.g. VOG af. Vooral in dienstverlenende/verzorgende branches komt dit vaak voor. Het hangt er dus denk ik vanaf hoe zwaarwegend die 'vergrijpen' zijn geweest in relatie met de nieuwe baan.

Als 'n rechter hem niet heeft veroordeeld heeft hij volgens mij geen strafblad. En vervalt 'n strafblad niet als je 18 wordt?

Een strafblad draag je (gelukkig) niet je hele leven met je mee. Ik weet dat voor eenvoudige zaken zoals diefstal, stroperij etc. de looptijd 10 jaar is. Bij het O.M. kun je informeren als je een starfblad hebt, hoe lang het loopt.

in principe wordt de VOG altijd afgeven als de aanvrager de afgelopen 4 jaar niet meer in aanraking is geweest met justitie. Alleen wanneer er sprake was van een zedendelict, of als de aanvrager de afgelopen 4 jaar in de gevangenis heeft gezeten, wordt er niet zomaar een VOG afgegeven. Dit is een klein stukje uit onderstaande link.Over wat een strafblad is ed. Verder staat er ook in dat er gekeken wordt naar de leeftijd waarop het strafbare feit is gepleegt. Is een duidelijk uitleg om even door te lezen.

Bronnen:
http://www.ouders.nl/mjur2009-11.htm

Een strafblad is het zelfde als een Proces-verbaal. Bij het woord 'proces-verbaal' (strafblad) wordt over het algemeen gelijk gedacht aan de politie. De verschillende verklaringen die door getuigen en verdachte(n) in een zaak worden afgelegd, worden samengevoegd het proces-verbaal genoemd. Het wordt vooral gebruikt om het officiële document aan te duiden, waarin de persoonsgegevens van het slachtoffer van een misdrijf worden opgenomen, naast die van de dader, het tijdstip en de plaats ervan en niet te vergeten de toedracht. Ook wordt van een proces-verbaal gesproken, als een opsporingsambtenaar feiten en waarnemingen wil vastleggen. Daarnaast wordt het begrip in de rechtspraktijk gebruikt. Van een zitting van een rechterlijk college wordt een proces-verbaal opgemaakt. Daarin wordt vastgelegd, wat er in de zitting is gebeurd en wat door de rechters en de partijen en hun advocaten is gezegd, of als het een strafzaak is, door de officier van justitie en de verdachte en diens advocaat. Ook wordt het begrip gebruikt voor officiële gebeurtenissen zoals een beëdiging van een ambtenaar.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Proces-verbaal

Een strafblad is niet hetzelfde als een proces-verbaal, maar het hebben van één of meerdere veroordelingen van een strafbaar feit door een rechter. Overtredingen blijven staan voor 5 jaar en misdrijven voor 30 jaar (of soms langer), maar zedendelicten blijven bestaan tot 20 jaar na je dood. Een werknemer mag altijd vragen naar een VOG, maar sommige misdrijven zijn niet relevant, dus het mag de uitvoering van het werk niet in de weg staan, als dat zo is kun je toch een VOG krijgen, ook als je een strafblad hebt. Voor die vriend van je zoon ligt het er dus net aan welke feiten hij gepleegd heeft. Niet iedereen mag zomaar de gegevens inzien, je mag wel altijd je eigen gegevens inzien. Als de jongen jonger dan 12 was, wordt er niets geregistreerd. Als hij ouder was dan blijft het strafblad, minderjarig of niet. Maar meestal is het zo als je 4 jaar niet meer in aanraking bent geweest met justitie je gewoonlijk een VOG krijgt.

klik op de link en vindt een boel info omtrent de afgifte van verklaringen omtrent het gedrag. Simpel antwoord geven is moeilijk, ligt aan de aard van de veroordelingen icm de reden waarom je nu een verklaring zou willen hebben. In de link staan een aantal verwijzingen waar je denk ik wel verder mee komt.

Bronnen:
http://www.postbus51.nl/nl/home/publicatie...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100