waarom kost een ziekenhuisopname in Duitsland zoveel minder als in Nederland?

Van mensen die wonen in de grensstreek, begreep ik dat een ziekenhuisopname deze mensen veel minder geld kost in Duitsland dan in Nederland.
(ik vermoed dat ze onverzekerd zijn en dus alles zelf betalen, of via waarborgfonds)

Nu vroeg ik me af hoe dat kan. In Nederland kost een verpleegdag 750-1250 euro (afh van wat er gedaan wordt), en zij betalen nu ruim 100 euro per verpleegdag.
Hoe kan dit?

Weet jij het antwoord?

/2500

Met ervaringen in ziekenhuize nin beide landen kan ik je heel kort en simpel antwoord geven : Luxe. NU (okee, mijn ervaring dateert van 6 maanden geleden) opgenomen worden in een (doorsnee, ziekenfonds) ziekenhuis in Duitsland is grofweg te vergelijken met een ziekenhuisopname in Nederland eind jaren 80, begin 90. Er IS televisie op de kamer, althans de luxe kamers, 1 teevee per 2-4 patienten, maar dat is het ook. Het eten is van een kwaliteit die je je nauwelijks kunt voorstellen, er is geen internet, geen wifi, de maaltijden bestellen gaat nog via een ingevuld stencil, waarop je "vlees" of "geen vlees" kunt aankruisen, en het weggelaten lapje vlees de vegetarische, koosjer en halal-versie in één is. De lampen gaan op vaste tijden aan en uit, kortom, en "regime" dat e in Nederland eigenlijk niet meer kunnen voorstellen. Had ik al gezegd dat er ook geen pinautomaten in ziekenhuis, kiosk of restaurant zijn ? Toen korte tijd terug mijn moeder in Enschede opgenomen was, ademde alles een ultieme sfeer van luxe, iets tussen een ruimteschip en een resort, voor de maaltijden kreeg je meteen al een tablet in de hand met keuze uit 25 menu-opties in aangepaste hoeveelheden, alle moderne apparatuur staat om je bed, het is dat je er doorgaans ziek bent, anders was het er goed toeven. Natuurlijk zijn er in Duitsland ziekenhuizen (vooral voor particulier verzekerden) waar het beter is, en in Nederland ziekenhuizen waar het minder is dan in het splinternieuwe MST, maar over het algemeen wordt het geld in Nederland wel heel makkelijk over de balk gesmeten, waar het in Duitsland toch meer een wellicht medisch interessantere (?) bestemming krijgt. De zorg is namelijk minimaal vergelijkbaar, al durf ik wel te beweren dat ze in Duitsland misschien nog wel grondiger zijn. Artsen besteden in elk geval in alle gevallen relatief en absoluut meer tijd aan je. Wat ik schets betreft ook uitsluitend de verpleging / verblijffaciliteiten. De spreek- en onderzoekskamers en OK's is niets ouderwets of armoedigs aan. Maar ik weet wel zeker dat het grote verschil in kosten heel veel te maken heeft met vooral de niet-medische kanten van de zaak.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100