Heeft het feit dat wanneer iets doorverteld wordt door de jaren heen en het verhaal verandert een benaming?

Iedereen kent het spel wel in de klas: iemand schrijft een zin op de achterkant van het bord en de volgende persoon moet dit lezen en de gelezen zin in het oor van de volgende persoon fluisteren. Deze vertelt het weer door en zo gaan we verder tot de laatste persoon. Deze persoon heeft uiteindelijk een heel andere zin gekregen waarbij de originele zin bijvoorbeeld "Mieke is gisteren van haar fiets gevallen" was maar veranderd is naar "Mieke is gisteren aangereden door iemand op een fiets en is gevallen".

Dit gebeurt natuurlijk ook met historische gebeurtenissen of elke ander gebeurtenis die veel doorverteld wordt.

Heeft dit fenomeen een naam?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De beste term is volgens mij "corruptie" van een tekst. Zie de vierde betekenis op: http://www.encyclo.nl/begrip/corruptie

Men spreekt dan van "overlevering". "Overlevering is een mondeling of schriftelijk vertelde doorgave van geschiedkundige, maatschappelijke of religieuze verhalen over gebeurtenissen, situaties of personen, waarvan men veelal niet kan nagaan of het historisch gezien klopt."

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Overlevering
http://www.encyclo.nl/begrip/overlevering

Het verhaal is na een aantal jaren getransformeerd. Toegevoegd na 8 minuten: Het transformeren van een verhaal: het verhaal wordt omgevormd, wordt veranderd, wordt herschapen. Wordt dus via doorvertellingen gewijzigd.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100