Hoe maak je een oficieel spreekwoord?

worden spreekwoorden nog steeds gemaakt en hoe maak je er een?

Toegevoegd na 8 uur:
oficieel is natuurlijk officieel.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een officieel spreekwoord moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Een spreekwoord is: "een kernachtige, vaste uitspraak die een waarheid of wijsheid uitdrukt en die telkens weer toegepast wordt op zich voordoende situaties en verschijnselen." (bron: handwoordenboek van Dale) Spreekwoorden ontstaan in de volksmond. Dus als je er één wilt maken, moet je volgens Ton den Boon*, hoofdredacteur van Van Dale Woordenboeken een levenswijsheid op een dusdanig aantrekkelijke wijze verwoorden, dat ander mensen dit overnemen. Zo ging het vroeger en zo gaat het nu. Massamedia versnellen de verspreiding. Dus als een spraakmakende persoonlijkheid als Johan Cruijff op tv verkondigt 'elk nadeel heb se voordeel', dan maken de kijkers thuis er vanzelf een spreekwoord van. Een nieuw woord komt niet meteen in de Dikke Van Dale, zoals het Van Dale groot woordenboek ook wel wordt genoemd. Het woord moet beklijven. "Als bewezen is dat het echt in de omgangstaal gebruikt wordt. We gaan ervan uit dat woorden dat bewezen hebben als ze een jaar of drie in kranten, tijdschriften op radio en tv en in de spreektaal gebruikt worden", weet de hoofdredacteur van het grote woordenboek. Voor spreekwoorden zal ditzelfde gelden. Ook zij zullen zich ook eerst moeten bewijzen. *Ton den Boon, , wijdde er een boek aan nieuwe spreekwoorden: Elk nadeel heeft zijn voordeel – en 2499 andere spreekwoorden (2006).

Bronnen:
http://static.rnw.nl/migratie/www.wereldom...
http://www.onanslemming.nl/?p=2155

Spreekwoorden ´maak´ je niet, die ontstaan. Ergens gebruikt iemand een bepaalde uitdrukking (meestal een goed te begrijpen metafoor) die blijkbaar breed gevolg vindt, en op de lange lange duur wanneer zo'n uitdrukking blijft en de betekenis vaststaat, spreken we van een spreekwoord. Voor ze in het woordenboek staan, duurt vaak nog langer. Daarom zijn zo ongeveer alle spreekwoorden en gezegden echt oud. Zo oud, dat het al bijna een spelletje is om de oorspronkelijke betekenis te raden, die tijdens het ontstaan van het spreekwoord voor iedereen duidelijk was. Moderne spreekwoorden of zegswijzen zijn er maar weinig, omdat ze door de snelle nieuwe media zo vergankelijk zijn en na een periode van in de mode zijn weer stilletjes verdwijnen. De enige moderne 'spreekwoorden' / gezegden die die officiele status volgens mij niet hebben maar die je al wel meerdere jaren regelmatig hoort, zijn zo op het oog allemaal verbasteringen / 'moderniseringen' van oude spreekwoorden en gezegden. Iets (niet) doen voor de kat z'n k*t (voorheen : viool) , Dat slaat als een l*l op een drumstel (of als k*t op Dirk) (voorheen tang op een varken), of het veelgehoorde gevleugelde ' krijg nou tieten !' Ja, de 'moderne' gezegden zijn niet meer altijd even makkelijk te typen zonder sterretjes. Eén van de mooiste, niet officieel natuurlijk, ken ik van John O´Mill ; Al heeft een wekker een gouden bel, je wenst het kreng toch naar de hel. Spreekwoorden/ spreukwoorden zijn eigenlijk een soort korte gedichtjes met een overdrachtelijke boodschap. Die worden bij mijn weten al een tijdje niet meer opzettelijk gemaakt danwel niet meer in de spreektaal opgenomen. Gezegden ontstaan meer op 'natuurlijke wijze' doordat mensen ze van elkaar overnemen. Je mag officieel van een spreekwoord spreken als ze de Van Dale hebben gehaald geloof ik. Maar die zijn daar dus niet zo vlot mee.

Spreekwoorden worden nog steeds 'gemunt'. Officieel is er natuurlijk geen een want ze worden niet door het parlement bekrachtigd of zoiets, maar vermelding in de van Dale komt dicht in de buurt. Hoe je er een maakt: bedenk een kernachtig gezegde dat in veel situaties overeind blijft en volgens veel mensen een zekere waarheid/geldigheid bevat en zorg dat je beroemd of in ieder geval een bekende TV-persoonlijkheid bent als je hem lanceert. Als je niet beroemd of iets dergelijks bent kun je hem op alle sites uiten op plaatsen waar hij toepasselijk is en dan heb je ook een kleine kans.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100