Zomaar werd de een bankpas geblokkeerd (die niet 'kwijt of gestolen was') Hoe zouden we een 'valse vermissing/blokkeren') beter kunnen controleren?

Vriend overkwam dit gisteren: wilde in de avond nog wat internetbankieren, en na poging inloggen bleek zijn pasje geblokkeerd.
Belde direct zijn bank op,waar een dame verteld dat die middag iemand gebeld had dat "hij zijn pasje kwijt zou zijn, dus blokkeren".
Doorgeven van enkel naam/adres/postcode is al voldoende !?

Is dit niet TE simpel als iemand je wil dwarszitten?
De-blokkeren kan vandaag (fijn als je ook een baan hebt en tegenwoordig maar weinig kantoren nog actief zijn en in je buurt zitten) met meenemen pasje en legitimatie.

Waarom geen 'controle systeem' op degene die de melding doorgeeft?
Ik snap dat igv bv diefstal pasje, uit voorzorg je deze snel wil laten blokkeren. (Banken kiezen voor veiligheid uiteraard).

Maar na een (nep) melding en stel deze wandaad uit puur wrok of pesterij, is er geen effectieve controle "op de aangever/beller"?
Ik denk hierbij bv aan verplichte opname gesprek (gebeurt al bij vele instanties/helpdesks) of verplicht (naam/woon/bank) gegevens natrekken en deze bewaren en eigenaar pasje laten horen indien nodig (tot bv 3 maanden bewaren)?
Of de eigenaar bankpas gelijk bellen met vraag of hij het ZELF is die pas blokkeert?

Misschien zo uit losse pols geen 'slimme' of goede opties, maar wie weet er nog betere dan deze? ;-)

Vanuit deze site kan je zien 'hoe simpel en vlot' je iemands pas kan laten blokkeren:
http://www.pasblokkeren.nl/

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Om dit te kunnen doen zal de "dader" ook moeten weten bij welke bank je bankiert. Het hiervoor genoemde "terugbellen" , op zich geen slecht idee, is toch niet geschikt. Want als je beroofd wordt zal je ook de telefoon kwijt zijn waarop je dan gebeld gaat worden en meestal zal beroving ook niet thuis plaatsvinden. Wel een mogelijkheid: Het imei nummer van de bellende telefoon vastleggen bij de bank en/of de volledige internet gegevens van het apparaat waarmee de blokkering wordt doorgegeven zodat de dader achterhaalbaar wordt. Eist wel dat internet cafes weten wie wanneer achter een pc zit. Zou er een achteraf illegale blokkerings melding zijn dan kan de bellende telefoon permanent onbruikbaar gemaakt worden...een aardige straf voor de pester....mits ook de telefoonproviders mee gaan werken.

Klopt het kan inderdaad gemakkelijk. Maar als iemand jou dwars wil zitten moet die persoon je wel kennen en naar mijn idee is het voor een onbekende lastig om je naam,straat,postcode te weten. Maar als extra controle middel zouden ze bijvoorbeeld je laatste 3 cijfers van je sofinummer kunnen vragen of je geboortedatum + plaats.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100