Waarom worden ouderen soms niet meer voor vol aangezien? (zie uitleg)

Sinds mijn vader is overleden ga ik met mijn moeder (78) mee naar b.v. winkels of als ze ergens naartoe moet om iets te regelen. Ze loopt niet zo goed en heeft geen rijbewijs. Verder is ze helemaal bij de tijd, leeft 100% zelfstandig.
Nu valt het mij op dat ze vaak op een erg kinderlijke manier wordt aangesproken. Ook gebeurt het vaak dat ze haar niet eens aanspreken maar mij! Ik zeg dan meestal maar "dat moet je tegen haar zeggen, ik bemoei me er niet mee".

Waar komt dit toch vandaan? Niet alle ouderen/bejaarden zijn aan het dementeren o.i.d.
Natuurlijk merk ik wel dat ze wat vergeetachtiger is dan vroeger maar ze is prima in staat haar eigen boontjes te doppen en haar eigen mening te geven en beslissingen te nemen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat zit in onze cultuur, in ander culturen worden juist de ouderen om raad gevraagd en gezien als mensen met veel kennis en levens ervaring. Hier worden ouderen langzaam 'afgeschreven'

Ik (75 ) herken me hier niet in! Mogelijk heeft het te maken met de manier waarop je moeder anderen aan spreekt. Ook als met één van de kinderen winkelen ben,gebeurt dat niet.

dat zal liggen aan het feit dat jij met je moeder loopt dan zal er gauw gedacht worden dat ze iets mankeert en het is ook de mentaliteit van de mensen, ze gaan harder praten als ze een ouder persoon zien,alsof ieder oudje doof is ik heb een tante die loopt altijd met haar hoofd te schudden t is ook een ziekte en iedereen die haar niet kent denkt ook dat ze niet spoort, en ze word ook niet aangesproken als ze alleen is en als ze met iemand erbij is vraagt men ook aan die ander wat heeft zij... alsof ze t zelf niet meer kan zeggen...

Dit komt door de infantilisering van alles wat ouder dan 50 is. Ben je de 50 gepasseerd, moet je meteen domme geheugentrainingen gaan doen op omroep Max. Of debiele rek- en strekoefeningen onder begeleiding van Olga - hoe heet ze ook alweer - Nederland Beweegt. Echte ouderdom wordt niet op waarde geschat in Nederland, mensen met levenservaring en levenswijsheid zijn meestal oud en dus wat langzamer dan de jongere generaties. En een beetje sloom, dat kunnen we natuurlijk niet gebruiken in onze overhaaste druk-druk-druk maatschappij.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100