Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Waarom zie je nooit beelden van vrouwen in een moskee?

Altijd als er opnames vanuit een moskee op TV zijn, zoals in deze periode na de verschrikkelijke aanslagen in NZ, zie je uitsluitend mannen in beeld? Waarom zijn er nooit beelden van vrouwen in een moskee?

Verwijderde gebruiker
5 jaar geleden
7.2K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (1)

Moslimmannen zijn verplicht op vrijdag het middaggebed in de moskee te doen. Moslimvrouwen zijn van deze plicht ontheven voor eventuele opvoedkundige taken. Maar het is hen zeker wel toegestaan om ook te komen bidden.

Vanwege de fysieke nabijheid en het geknield voorover buigen waarbij het voorhoofd de grond raakt, stellen de vrouwen zich gewoonlijk achter de mannen op. Zo wordt ervoor gezorgd dat iedereen zich in spiritueel opzicht optimaal kan concentreren. (Het doel van het gebed in de moskee is namelijk niet om sociale interactie tussen vrouwen en mannen te bevorderen, maar om ieders spirituele reis om dichter tot Allah te komen te bekrachtigen.) In sommige moskeeën zijn er aparte balkonruimtes voor vrouwen gereserveerd, of is de ruimte in tweeën gesplitst om mannen en vrouwen een eigen bidruimte te bieden.

Zodoende zijn er naar verhouding minder vrouwen dan mannen in een moskee aanwezig, en zitten de vrouwen behoorlijk of zelfs helemaal uit beeld.
(Lees meer...)
Amadea
5 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding