Wat is het verschil tussen brutaal of bijdehand zijn?

Weet jij het antwoord?

/2500

Bijdehand betekent slim, dat soms ‘brutaal’ kan overkomen. Bijdehand slim: “Het bijdehante meisje wist zich uit goed uit de moeilijke situatie redden.” Bijdehand slim-brutaal: “De bijdehante jongen had zijn weerwoord gelijk klaar.” Gevormd naar de uitdrukking (vroeg) bij de hand zijn ,‘ (vroeg) op zijn’, dus ‘wakker, uitgeslapen zijn’. Brutaal betekent onbeschaamd, onbeschoft.

Toegevoegd op 08 november 2018 09:55: bron
Bronnen:
http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/bijdehand
https://www.encyclo.nl/begrip/bijdehand

Brutaal en bijdehand lijken wel op elkaar maar brutaal is toch een tikje erger. Brutaal is geen respect hebben voor iemand anders. Bijdehand is als je iets snel begrijpt, vlug van begrip bent. Toch wordt bijdehand ook verklaard als weinig respect hebben, maar brutaal , Frans leenwoord , is in het Frans zelfs ..onbeschoft.. en dat maakt wel een groot verschil.

Toegevoegd op 08 november 2018 10:02: bron
Bronnen:
https://www.encyclo.nl/begrip/bijdehand
https://nl.wiktionary.org/wiki/brutaal

Brutaal en bijdehand zijn eigenlijk synoniemen van elkaar. Toch zit er verschil in... Iemand die bijdehand is, heeft snel een gevat antwoord klaar, is vaak slim/sluw, scherpzinnig en op zo'n antwoord kan je vaak niet meteen reageren als je zelf niet zo bijdehand bent. Om brutaal te zijn hoef je niet bijster intelligent te zijn. Je bent dan meestal een persoon die iemand bewust wil kwetsen met een beledigend, impertinent en grof antwoord. Als je brutaal bent houd je geen rekening met een ander en ga je tegen alle regels van fatsoen in.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100