Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Antwoorden (1)

Eeuwenlang was Scheveningen een nogal gesloten gemeenschap. De meeste inwoners hadden hetzelfde geloof, spraken hetzelfde dialect en leefden van de visvangst. Ook lag het dorp nogal afgezonderd van de 'buitenwereld' omdat er nauwelijks wegen waren. Daardoor waren er weinig huwelijken met families van buiten en kom je dus telkens dezelfde familienamen tegen. Hetzelfde zie je overigens in dorpen als Volendam en Arnemuiden.

Pronk, Toet en Taal zijn zogenaamde 'eigenschapsnamen', die verwijzen naar bepaalde kenmerken. Waarschijnlijk waren het oorspronkelijk bijnamen, die later als officiële namen werden ingeschreven. Naast deze eigenschapsnamen zijn er in Nederland ook familienamen die werden ontleend aan iemands beroep (zoals de familienaam Visser), de plaats van herkomst (Van Emmen) en de afstamming (Jansen, de zoon van Jan).
(Lees meer...)
Pieter2011
6 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding