Hoe aannemelijk is het dat doorgebruik van verborgen software of publicatiebias grote onderzoeken de statistieken worden gemanipuleerd?

Zie ook https://nl.wikipedia.org/wiki/Misbruik_van_statistische_gegevens

Dit om de uitkomsten van wetenschappelijke onderzoeken de multinationals een 'carte blanche' te geven?
Of zoals ooit ook Churchill al zei: "Je kunt slechts die statistieken vertrouwen, die je zelf gemanipuleerd hebt. ;)

Daarbij ook denkend aan een bedrijfstak die zich vaak schuldig maakt aan misbruik van statistische gegevens is de marketingbranche. Hun belang is om consumenten te overtuigen van de vermeende voordelen van het product dat ze aan de man brengen. Ook de farmaceutische, voedingsindustrie en de tabaksindustrie hebben zich in het verleden schuldig gemaakt aan het manipuleren van statistieken en nog steeds blijkt uit
Proberen we me ook flink gezond verstand misleidende zekerheden te zoeken? Zo ja waarom? En zijn we daarmee dan als mens niet het product of 'slaaf' van ons denksysteem'?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat is 100% aannemelijk. Het gebeurt zoals je zelf al aangeeft. Bron: http://www.startpagina.nl/v/maatschappij/samenleving/vraag/602215/aannemelijk-doorgebruik-verborgen-software-publicatiebias "Daarbij ook denkend aan een bedrijfstak die zich vaak schuldig maakt aan misbruik van statistische gegevens is de marketingbranche. Hun belang is om consumenten te overtuigen van de vermeende voordelen van het product dat ze aan de man brengen. Ook de farmaceutische, voedingsindustrie en de tabaksindustrie hebben zich in het verleden schuldig gemaakt aan het manipuleren van statistieken en nog steeds blijkt uit" Toegevoegd na 2 minuten: http://www.volkskrant.nl/wetenschap/hoogleraar-erasmus-mc-ontslagen-om-fraude~a3039200/ Deze man fingeerde zelf de data.

Er is geen verborgen software nodig. Gewoon het antwoord dat je niet wil horen niet niet opnemen in de gesloten vragen. Of de vragen zo opstellen dat je gewenst resultaat krijgt. Bij statistieken gaat het om wat je meet en hoe je de resultaten verwerkt. Dus je dient de spelregels vooraf vaststellen en bereid zijn om de resultaten te accepteren. En vooraf goed uit testen of de vragen helder zijn. Dus de kans is groot dat het verkeerd gaat. Door de publicatiebias of andere zaken zoals onduidelijke vragen. Maar het gaat ook hoe sterk het vertrouwen in de onafhankelijk van de verwerkers van de statistieken of de software is. Als vooraf niet bekend is wie de opdrachtgever is van het onderzoek dan de kans groot dat gemanipuleerd is. Maar ook deze vraag stuurt naar een bepaald antwoord. En de situatie is niet zwart-wit. Maar het blijft een feit dat statistieken heel gemakkelijk te manipuleren zijn.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100