Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

wat gebeurt als je een gedragscode schendt, bijvoorbeeld de code van bordeaus(journalisten code)?

Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
985

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Er gebeurt helemaal niets als journalisten de gedragscodes schenden. De journalistiek is een vrij beroep: iedereen mag zich journalist noemen (en kan het dus worden), zelfs zonder opleiding of ervaring.

De codes in de journalistiek geven alleen ethische normen voor journalistiek handelen. Ze zijn niet bindend en er zijn ook geen sancties aan verbonden; dat zou immers in tegenspraak zijn met de vrije toegang tot de journalistiek en met de vrijheid van meningsuiting, zoals verwoord in artikel 7 van de Grondwet.

Als je vindt dat een journalist zijn/haar werk niet goed heeft gedaan of jou (door zijn/haar werk) schade heeft toegebracht, kun je naar de rechter stappen of naar de Raad voor de Journalistiek. De Raad geeft een oordeel over de vraag of met een bepaalde journalistieke gedraging grenzen van journalistieke ethiek zijn overschreden. Maar de Raad kan geen sancties, zoals schadevergoeding of rectificatie, opleggen.

Een rechter kan dat wel, maar in dat geval zul je moeten bewijzen dat er sprake is van aantoonbare (materiële of immateriële) schade.

De Vereniging van Journalisten (NVJ) is niets anders dan een vakbond voor journalisten en weert geen journalisten die zich niet aan de gedragscodes houden.
(Lees meer...)
Pieter2011
11 jaar geleden

Andere antwoorden (1)

Word je uit de beroepsvereniging gezet.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding