Wat zijn de oorzaken/redenen dat de Verenigde Staten konden uitgroeien tot de belangrijkste economische macht van de wereld ?

Er zijn toch werelddelen met een langere (economische) historie- b.v. Europa-. Waarom zijn die voorbij gestreefd?

(China is weliswaar sterk in opkomst maar ligt desondanks nog mijlenver achter de USA).

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

DE VS was een van de weinige landen met een goed draaiende economie en lage werkloosheid na de tweedewereld oorlog. De VS heeft in de vorm van mashallhulp veel geld gepompt in europa om een handelpaertner te hebben. Door de koude oorlog hebben ze ook goede redenen gehad om geld te steken in het militaire apprataar, en zo ten koste van de staatsschuld een enorme 'rijkdom' opgebouwd. Zo werd het de belangrijkste economische macht. China staat trouwens nog maar een paar jaar af van het overnemen vand e VS. Als exporteur, autofabrikant en nog een tiental indices zijn ze de VS al ruim voorbij.

Een paar redenen: 1. de economie en de overheid waren/zijn flexibel 2. de mensen waren/zijn daadkrachtig en gemotiveerd 3. een volkomen kapitalistisch systeem, dat werkt nu eenmaal goed. 4. In dit systeem worden inspanningen beloond en niet gestrafd. Na Amerika is Singapore ook een land met dezelfde omstandigheden, en dat land is in paar jaar gegroeid tot een inkomen per capita, dat ver boven Engeland en Nederland ligt. Nederland heeft die eigenschappen niet en sukkelt gestaag achteruit. De mensen kiezen hier nu eenmaal voor.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100