Heeft Poetin, anders dan zijn ego, een andere reden gehad om Oekraïne te willen veroveren?

Wat wint Poetin nou als hij Oekraïne helemaal had kunnen veroveren, anders dan een gigantisch ego?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja, kortgezegd: 1) een groot land en 2) minder invloed van de NAVO (en West-Europa). 1) Voor Poetin was de Sovjetunie het ideale land. Zo'n rijk zou hij graag weer zien. Dat probeert hij op allerlei manieren weer te bereiken, en niet alleen in de Oekraïne. 2) Tegelijk wil hij dat de NAVO niet verder uitbreidt. West-Europa ziet hij nog steeds als een vijand, alsof de Koude Oorlog niet eind jaren 80, begin jaren 90 is afgelopen. Oekraïne heeft de laatste jaren steeds meer toenadering gezocht met het Westen, waaronder een mogelijk lidmaatschap van de NAVO. Poetin wil deze toenadering verder voorkomen.

Oekraine is het oorspronkelijke Rusland (Roes), met Kiev als hoofdstad. Pas veel later is Rusland in noordoostelijke richting opgeschoven, met Moskou als hoofdstad. Poetin verlangt terug naar het oorspronkelijke Rusland Het Kievse Rijk (Kievse Roes/Kievse Rus) bestond van de 10de tot de 14de eeuw.. Tot de 12de eeuw met Kiev als hoofdstad. Vanaf de 12de eeuw viel dit steeds groter wordende rijk uiteen in verschillende vorstendommen met een versterkte stad als middelpunt: Novgorod, Vladimir, Soezdal en Moskou. Moskou ontwikkelde zich tot het grootvorstendom Moskou in de 14de tot de 16de eeuw, met Iwan de Verschrikkelijke (1533-1584) als eerste tsaar. Kiev maakte sinds de 15de eeuw deel uit van het rijk Polen-Litouwen, met Kiev, Smolensk, Vilnius en Lublin als belangrijkste steden.

Toegevoegd op 08 April 2022 14:07: tekst

De westerse landen hebben, sinds de val van de Sovjetunie, Rusland voortdurend geschoffeerd door zich niet aan de afspraak te houden dat de NATO niet naar het oosten zou worden uitgebreid. Als je daarmee blijft doorgaan, Je niets van de Russische protesten aantrekt door ook de Oekraïne lid wil maken, Dan loopt de emmer die al vol was over, en heb je de poppen aan het dansen. Dan laat je als land zien dat je niet gekke Henkie bent.

Bronnen:
https://nos.nl/collectie/13888/artikel/241...

Naast nationalistische en irredentistische argumenten (van het type 'Oekraïners zijn eigenlijk Russen', of omgekeerd juist, 'Oekraïners onderdrukken Russen'), zijn de twee/drie grote argumenten militaire veiligheid, economische rijkdom, en het kunnen uitoefenen van internationale invloed. Militaire veiligheid is simpel op de kaart te zien: Van Oekraïne naar Moskou is maar een relatief kleine afstand - veel korter dan van Polen naar Moskou. De twee andere redenen hangen samen: Oekraïne is een van de grootste landbouwproducenten/exporteurs ter wereld, en heeft daarnaast ook de nodige zware industrie. Graan, zonnebloemolie, kip, zijn de zichtbaarste exportproducten. Wie die export controleert, kan ten eerste rijk worden, maar ook (zie de Russische macht via gas export) macht uitoefenen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100