Is het juridisch mogelijk dat alle politieke partijen in de coalitie zitten?


En dus samen het kabinet vormen.

Toegevoegd op 28 September 2021 16:31: omschrijving

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat is theoretisch mogelijk, als alle partijen op dezelfde wijze hetzelfde denken over het te voeren beleid en dezelfde doelen willen bereiken op dezelfde manier. En het aantal partijen beperkt is. Theorie dus. In de praktijk lukt dat natuurlijk nooit. Stel dat er 10 partijen zijn. Hoe ga je dan op een "eerlijke" manier de posten verdelen over de ministers en staatssecretarissen? Ook zullen er altijd partijen zijn die liever commentaar leveren vanaf de zijlijn en die feitelijk niet willen samenwerken of met wie de andere partijen niet willen samenwerken. Of partijen waarvan de principiële standpunten zodanig afwijken van die van een andere partij dat samenwerking op bepaalde gebieden praktisch onmogelijk is.

Nee, dat is juridisch niet mogelijk. Coalitie is sowieso geen juridische term, dus de vraag is ook eigenlijk niet te beantwoorden. De Kamer steunt een regering (of niet), en als partijen daar vooraf afspraken over maken noemen we dat een coalitie, met een regeerakkoord en zo. Door de tijd kan dat steeds andere vormen aannemen, waarbij ook andere mores gelden. Dat je op straat wordt gegooid als je een keer durft tegen te sputteren bijvoorbeeld. Of dat de fractievoorzitters van de coalitiepartijen elke week bij elkaar komen om de zaak dicht te timmeren, afspreken welk toneelstukje ze zullen opvoeren, en de rest van de TK er voor spek en bonen bij zit. Is ook iets van de laatste jaren. Een coalitie streeft per definitie naar een zo klein mogelijke meerderheid, want daarin hebben de individuele deelnemers (partijen) relatief de meeste macht.

Ja dat kan en zulke ‘afspiegelingscolleges’ waren vroeger bij gemeenteraden tamelijk normaal.

Het woord 'juridisch' in dit verband is misplaatst, omdat het niet van toepassing kan zijn. De vraag luidt eigenlijk: Is het mogelijk dat alle politieke partijen in de coalitie zitten? Antwoord: in de praktijk is dit geheel onmogelijk. Met 19 partijen waarvan ook enkele 1-persoonsfracties, is het niet mogelijk een kabinet te vormen met ministers en staatssecretarissen volgens (de gebruikelijke) evenredige verdeling. Wat wel mogelijk is: een kabinet vormen met gedoogsteun van alle partijen die niet vertegenwoordigd zijn in het kabinet.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100