Moet je als minister president ook lid zijn van een politieke partij?

Moet je als minister president ook lid zijn van een politieke partij? Waarom is dit zo? Is het niet beter om een minister president te hebben die geen partijleider is en dus onafhankelijk/objectief is?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja je moet lid zijn van een politieke partij anders kan je niet gekozen worden. Als je niet gekozen kan worden kan je de kamer niet in. De minister president is juist van de partij die de meeste zetels heeft. Wanneer die geen meerderheid kan formeren wordt degene van de grootste partij die het wel kan. Dat is dan meestal de tweede partij. Onafhankelijkheid heeft hier ook geen enkele meer waarde. De meerderheid bepaald in de kamer.

Nee dat moet niet. Kandidaat stellen Als iemand de Nederlandse bevolking in de Tweede Kamer wil vertegenwoordigen, moet hij of zij zich kandidaat stellen. Die kandidaat kan zich dan eerst aansluiten bij een politieke partij of een nieuwe partij oprichten, maar dat hoeft niet. Zowel politieke groeperingen als personen kunnen meedoen met de verkiezingen door een kandidatenlijst in te leveren. Op deze lijst staan alle mensen die gekozen kunnen worden. In Nederland kennen we sinds 1919 algemeen kiesrecht. Dat betekent dat iedereen van achttien jaar of ouder en met de Nederlandse nationaliteit mag stemmen. Dit noemen we actief stemrecht. Als een persoon zich kandidaat stelt voor de Tweede Kamer kan er op hem gestemd worden. Dat noemen we passief stemrecht. In de Grondwet staat dat elke Nederlander het recht heeft om te kiezen en om verkozen te worden. Artikel 4 Grondwet: Iedere Nederlander heeft gelijkelijk recht de leden van algemeen vertegenwoordigende organen te verkiezen alsmede tot lid van deze organen te worden verkozen, behoudens bij de wet gestelde beperkingen en uitzonderingen. Politieke partij De meeste mensen die in de Tweede Kamer willen, sluiten zich aan bij een bestaande politieke partij. Een politieke partij is een groep mensen die ongeveer hetzelfde idee hebben over wat er in Nederland moet gebeuren. Bijvoorbeeld over wat het beste is voor het milieu of voor het onderwijs. Samen met hun partij maken ze reclame voor hun ideeën. We noemen dat campagne voeren. Niet iedereen denkt hetzelfde en dus zijn er verschillende politieke partijen. Er zijn ook mensen die een eigen nieuwe partij oprichten. Daarnaast is het mogelijk zonder partij deel te nemen aan de verkiezingen. Om deel te kunnen nemen moet u zich aanmelden bij de Kiesraad: www.kiesraad.nl. === In de praktijk zal het natuurlijk hard tegenvallen als je zonder partij minister president wil worden, maar het is niet onmogelijk. === Overigens is een mp die zonde pol. partij werkt zeker niet onafhankelijk/objectief. Ook deze zal een politieke voorkeur hebben. Zo zie je dat ook met de lijst oude mp's rond de eeuwisseling van de 20ste eeuw.

Toegevoegd op 19 maart 2021 09:17: tekst
Bronnen:
https://www.tweedekamer.nl/zo_werkt_de_kam...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100