Waar is al het geld tijdens een economische crisis? Bij de overheid?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het geld is waar het altijd is daar verandert niets aan. Een crisis heeft meer te maken met het besteden van geld of met dat het geld minder waard wordt.

Eigenlijk is dit een verkeerde manier van de vraag stellen, maar het geld zit op een bepaalde manier bij de schuldeisers. Een economische crisis ontstaat zodra bedrijven te veel schulden hebben en die schulden niet meer kunnen betalen uit hun eigen productie. Grote economische crisissen eindigen dus ook altijd met grootschalige schuldsanering, bijvoorbeeld via inflatie (schulden zijn niets meer waard), devaluatie (schulden aan het buitenland zijn niets meer waard), of via een aandelencrash (aandelen = ook een vorm van schuld, is niets meer waard). Doordat de schuld verdwijnt, kan een producent weer zelf geld verdienen aan de producten die hij verkoopt, in plaats van schulden af te lossen.

Bronnen:
https://www.ftm.nl/artikelen/deflatie-aant...

Je spreekt over "het geld" maar cash heeft niet zoveel van doen met een economische crisis. Van cash komt niet echt meer of minder van tijdens zo'n crisis. Wat wel van belang is, dat is 'waarde' en ik denk dat dat is wat je bedoeld. Jouw bankrekening vertegenwoordigd b.v. een bepaalde waarde. Maar zo ook een huis, een stuk grond, de grondstofvoorraad van een fabriek, de aandelen van de eigenaar van die fabriek enz. Al die 'waarden' bij elkaar vertegenwoordigen de stand van de economie. Die waarde kan veranderen. Het ene soort wat meer dan de andere. Neem het voorbeeld van de aandelen. Wanneer de fabriek een aantal grote orders verwacht, dan zal dat waarschijnlijk ook veel winst opleveren. Die winst gaat naar de aandeelhouders toe. Die aandelen zullen dus gewild zijn en meer waard worden. Wanneer er wijnig orders verwacht worden zal het omgekeerde gebeuren. Zoiets vaags als het aantal verwachtte orders heeft dus al een grote invloed op de waarde. Hetzelfde aandeel is zo op het ene moment veel meer waard dan het andere. Je vraag is nu waar die waarde gebleven is ? Het antwoord op je vraag is: Dat geld, die waarde bestaat simpelweg niet meer. Men zegt dan in vaktermen dat dat die waarde 'verdampt' is.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100