Hoe wordt in het buitenland het probleem met verkeersboetes van diplomaten opgelost?

"In 2013 ontstond opschudding toen bleek dat buitenlandse diplomaten op grote schaal hun boetes niet betaalden. Toenmalig minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) besloot daarop maatregelen te nemen tegen diplomaten die de Nederlandse wet en regels niet respecteerden."

"Het Gerechtshof in Arnhem-Leeuwarden heeft in hoger beroep geoordeeld dat buitenlandse diplomaten geen boetes kunnen worden opgelegd omdat het in strijd is met het Verdrag van Wenen."

Bron: http://www.nu.nl/politiek/4121941/geen-verkeersboete-meer-buitenlandse-diplomaten.html op dinsdag 8 september 2015.

Het kabinet zoekt nu naar een oplossing, maar bestaat die niet al in de ons omringende landen? Hoe gaan landen als Duitsland, België, Frankrijk en Groot-Brittannië om met het probleem van verkeersboetes van buitenlandse diplomaten in hun land? Zij zullen toch hetzelfde probleem kennen? Het Verdrag van Wenen over diplomatieke onschendbaarheid geldt daar immers ook.

Zie ook: https://nl.wikipedia.org/wiki/Verdrag_van_Wenen_inzake_diplomatiek_verkeer en http://wetten.overheid.nl/BWBV0004345.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Eigenlijk is het antwoord heel simpel. Zij doen daar ook niets mee want de diplomaten hebben onschendbaarheid. Je kan er niets aan doen. Echter zijn er wel andere manieren om druk uit te oefenen. Wanneer regeringsleiders met elkaar praten, kan er op aangesproken worden. Er kunnen handelsverdragen aangescherpt worden of op andere manieren druk uitgeoefend worden. Maar laten we even reeel worden. Diplomaten in Nederland betalen hun boetes niet. Hoeveel zou dat opleveren als ze dat wel deden? Enkele tonnen per jaar? Dit staat niet in verhouding tot de handelsverdragen die Nederland heeft met al die landen die waarschijnlijk miljarden opleveren. Ik snap dat het oneerlijk is, maar de meeste mensen kunnen het grote geheel niet zien. Je moet iets investeren om er meer voor terug te krijgen. En we hebben het hier over verkeersboetes. Zodra diplomaten zich met drugshandel en/of halsmisdrijven bezig houden, is het wat anders (ze hebben dan overigens nog steeds diplomatieke onschendbaarheid). Dan zal de minister toch echt wel even met het betreffende land gaan praten, maar over een paar verkeersboetes... Ik zie het al voor me. Rutte komt bij Obama / Poetin / wiedanook om over de handelsverdragen, gasleidingen te praten. De komende tijd steken we daar 9 miljard euro in, we krijgen dan 3 miljard korting. Hartelijk dank. Oh ja, uw diplomaat heeft ook voor 10.000 euro aan boetes gereden, wilt u even vragen of ze die binnen 14 dagen willen overmaken? Nogmaals dank ja.... Als we allemaal iets eerlijker worden (bijv in de belastingaangifte), is dat geld van die diplomaten zo terug verdient. Blijft dat het niet netjes is van die diplomaten, maar we moeten ook niet gaan mekkeren...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100