Waarom is het non profilatie verdrag niet getekend door Israel?

Er word gezegd dat Israel kernwapens heeft, maar ook al heeft deze het niet, snap ik het nog steeds niet. Aangezien Israel in staat is tot het maken van; waarom heeft het dit verdrag niet ondertekend?

En waarom kunnen wij, het z.g.n. "Goede Westen" onze eigen bondgenoot dit niet laten doen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Israël heeft het NPV niet ondertekend. Hoewel Israël bevestigt noch ontkent in het bezit te zijn van kernwapens, heeft het verklaard over de technologie te beschikken zulke wapens te produceren. De schattingen over de hoeveelheid kernkoppen die het zou bezitten, werden bijgesteld na de openbaarmakingen van Mordechai Vanunu die gedetailleerd vertelde over het geheime kernwapenprogramma van Israël in Dimona. De reden dat Israël niet tekent is puur politiek. Zij willen hun handen vrij houden. Israël voelt zich enorm bedreigt door zijn buren. Het is niet in hun voordeel zich te binden aan een verdrag wanneer zij zien dat hun buren (die wel getekend hebben) zich er ook niet aan houden. Israël heeft overigens zelf nooit een kernwapens ontwikkeld. Zij hebben 'slechts' amerikaanse bommen op hun grondgebied staan en een hele dikke vinger in de pap als het gaat om het gebruik ervan. En "over de technologie beschikken" is een groot woord. Jij hebt ook een printer op je bureau staan, dus je "beschikt" ook over "printer-technologie" Maar dit wil niet zeggen dat je zelf effe een printer in elkaar kan flansen. Israël is ontstaan met steun van het Westen. "Wij"kunnen een bondgenoot niet zomaar laten vallen. Bovendien heeft Israël een heel strategische positie in het olierijke Midden-Oosten. Stel dat er om die olie gevochten moet worden, dan is het voor het Westen fijn een plek in de buurt te hebben vanwaar we een mooie uitvalsbasis hebben. Toegegeven, fraai is het niet, maar zo is de politieke werkelijkheid nu eenmaal.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Non-prolifera...

Israël heeft wel kernwapens. Daarom slaat het nergens op als ze het non-profileratie gedrag zouden tekenen; want daarmee zouden ze hun eigen kernwapens buitenreglementair maken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100