Waarom is er in Nederland geen gezondheidszorg zoals o.a in Engeland/Schotland (National Health Service of NHS) haalbaar?

Engeland/Schotland (e.a.) hebben een zorgstelsel dat uit de algemene belastingen wordt gefinancierd.
D.w.z. dat de inwoners geen bijdragen voor hun ziekenzorg betalen.
Boven een bepaalde inkomensgrens kan een procentuele bijdrage worden verlangd.

Dit even als idee en voorbeeld!
Want een aantal taken of onderdelen vanuit de NHS zijn wat verouderd, er is te weinig innovatie en de kwaliteit van alles loopt terug (die mag zijn zoals nu bv in Duitsland ;))

De lokale 'Primary Care Trusts' aldaar bepalen grotendeels hoe alle soorten zorg en hulp geregeld kan worden...
Iets dat met wat meer efficiëntie, modernisering, innovatie en creativiteit ook in NL wel mogelijk zou moeten zijn en alsnog een flinke bezuiniging in deze economische crisistijd kan opleveren?

Weet jij het antwoord?

/2500

In Nederland is daar nooit een politieke meerderheid voor gevonden omdat je hier altijd een coalitie regering hebt, iets wat in Engeland wel kon omdat daar de Labour Partij groot genoeg was om alleen te regeren. De NHS had daarbij al gauw zo'n slechte reputatie dat het voor een partij als het CDA niet aanlokkelijk was om zoiets samen met de PvdA uit te voeren. Ik weet ook niet of er ooit zo'n plan is geweest omdat ons systeem toch al vrij goed werkte, er bleven hier geen mensen verstoken van medische hulp.

dit hadden we ooit, alleen ging dit zichtbaar van je inkomen af, in plaats van algemene belastingen, en dan nog naar de verzekering. voor de mensen met hoge(re) inkomens was een eigen bijdrage vereist, die moesten particulier gaan. nu is het nog een beetje zoals toen, alleen betaal je nu zelf je premie, als je een laag inkomen hebt geeft de overheid je geld toe om dit te betalen, de zorgtoeslag. dit is veranderd, zodat men ziet wat de zorg kost. Dit is ook de reden van het "eigen risico". Deze zijn bedoelt als methoden dat je niet "zomaar" naar de huisarts gaat, je ziet nu dat het wat kost (en niet eens wat het eigenlijk kost)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100