Waarom liepen amfora/amphora toe in een punt? Wat was het nut hiervan?

Waartoe diende dat? Een platte onderkant is toch veel handiger.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Amphoras waren bedoeld voor het transporteren van goederen. De schepen in die tijd hadden geen mooie platte boden, maar een gebogen boeg. Door de vorm waren de Amphoras goed dicht op elkaar te stapelen te stapelen. Een ander voordeel van deze vorm is dat een eventueel bezinksel verzameld wordt in het puntje van de kruik, en dat het zelfs bij bewegen niet snel opnieuw door de vloeistof wordt verspreid.

Bronnen:
http://www.nautiluslive.org/blog/2011/09/0...

Als ergens geen plaveisel ligt (en dat zal buiten de steden toen vaak het geval zijn geweest) kun je eenvoudig een klein putje graven waar je de amphora met zijn punt in kan steken. Een platte bodem is alleen handig als je ook overal een vlakke, stenen ondergrond hebt.

Een puntbodem is handig als je er vloeistof in doet waar veel droesem of bezinksel in zit. Dit zijn vaste deeltjes die dan naar de bodem zakken, en zo makkelijk afgeschonken kunnen worden. Je laat de amfoor met inhoud enige tijd staan, en schenkt dan de bovenstaande vloeistof in een andere amfoor. De droesem of verontreiniging blijft achter. in een fles met platte bodem is dat moeilijker

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100