Moet er wel of geen buigings-e in de zin 'Wij maken een uniek(e) fotocollage op canvasdoek'?

Ik vroeg mij af of de spelling van het bijvoeglijk naamwoord "uniek" in de zin "Wij maken een uniek fotocollage op canvasdoek op basis van jouw wensen," correct is? Sommige mensen zeggen dat het namelijk "Wij maken een unieke fotocollage op canvasdoek op basis van jouw wensen", dus unieke met een buigings-e moet zijn, omdat het bijvoeglijk naamwoord uniek refereert naar het zelfstandig naamwoord fotocollage (wat een de-woord is).

Maar ik denk dat "uniek" juist uiteindelijk refereert naar het zelfstandig naamwoord "canvasdoek" en dat is een het-woord, dus dan zou er geen buigings-e moeten zijn voor "uniek".

Wie kan mij het correcte antwoord geven?

Weet jij het antwoord?

/2500

De fotocollage is uniek, het is een unieke fotocollage.

Het woord uniek heeft twee betekenissen. En dat is meteen de oplossing van de vraag. Het hangt van de betekenis af of het uniek (zonder e) of unieke (met e) is. 1. Een unieke fotocollage. Betekent: een fotocollage waarvan geen tweede exemplaar bestaat. Voorbeeld (met een de woord): een unieke gelegenheid. 2. Een uniek fotocollage. Betekent: een fotocollage die onvergelijkelijk mooi, goed is. Voorbeeld (met een de woord): een uniek docent. Bron: Van Dale

Er komt een e achter het bijvoeglijk naamwoord als: 1. er een de-woord op volgt: de snelle auto, een mooie woning; 2. er een meervoud op volgt: snelle auto’s, mooie woningen, mooie huizen; 3. er een het-woord op volgt én het voorafgegaan wordt door het, dit, dat, mijn, jouw, zijn, haar, uw, ons, jullie, hun of de bezitsvorm van een eigennaam: het mooie schilderij, dit brede kanaal, ons mooie huis, uw lekkere recept, hun oude autootje, Lisa’s kleine zusje. Er zijn natuurlijk uitzonderingen: https://onzetaal.nl/taaladvies/buigings-e-algemene-regels Fotocollage is een de-woord, dus ‘de unieke fotocollage’. Als je twijfelt, kun je fotocollage vervangen door een ander de-woord, bijvoorbeeld ‘bloem’. Je zegt ‘de unieke bloem’, en niet ‘de uniek bloem’. Als je wilt dat “uniek" refereert naar het zelfstandig naamwoord "canvasdoek", dan zeg je “een fotocollage op een uniek canvasdoek”.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100