Hoe som je afkortingen met punten op?

Stel je somt een aantal dingen op die altijd met punten worden afgekort: E.U. V.N. Wat is dan de correcte manier om dit te doen? Normaal zou je een komma plaatsen lijkt me E.U., V.N., maar dat ziet er niet correct uit. Zou je dan maar geen afkortingen moeten gebruiken en gewoon Europese Unie, Verenigde Naties schrijven?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

E.U., V.N. "maar dat ziet er niet correct uit": ziet er goed uit. Voluit schrijven heeft wel vaak het voordeel dat de tekst leesbaarder wordt. Vaak laat je de punten ook weg. Defensie.nl: “Samenwerken binnen de EU, NAVO en VN” . Onze Taal De belangrijkste vuistregels voor de spelling van afkortingen zijn: • schrijf afkortingen met kleine letters (cao, hbo, ggz), behalve als het om namen gaat (ANWB, VVD); • gebruik geen punten in afkortingen als je ze letter voor letter uitspreekt (dus: tv en btw; je zegt immers ‘tee-vee’ en ‘bee-tee-wee’); • gebruik wel punten als je de afkorting uitspreekt alsof het hele woord er staat (dus enz. en m.u.v.; je zegt immers ‘enzovoort’ en ‘met uitzondering van’). VN en EU ‘mag’ je dus niet eens met punten schrijven. Correctie: “E.U., V.N.”: ziet er dus wel goed uit wat de komma’s betreft, niet vanwege de punten.

Toegevoegd op 02 April 2022 11:54: tekst
Bronnen:
https://www.defensie.nl/onderwerpen/intern...
https://www.jstor.org/stable/44840216
https://nl.linkedin.com/pulse/gebruik-geen...

EU en VN hoef je überhaupt niet met puntjes te schrijven. De enige afkortingen die je wel met puntjes schrijft, zijn afkortingen die je altijd uitspreekt als volledige woorden. EU = [ee-uu], VN = [vee-en] Maar m.u.v. spreek je nooit uit als [em-uu-vee] maar altijd als [met-uitzondering-van]. Ook enz. of bijv. spreek je altijd uit als [enzovoorts] en [bijvoorbeeld]. Het type afkortingen waarvoor je wel puntjes gebruikt zijn vrijwel nooit zelfstandige naamwoorden of namen en dus niet te gebruiken in een opsomming. Uitzondering zou zijn bij afkortingen als Z.M. [Zijne Majesteit]. Daar zou je taalkundig een opsomming van kunnen maken, maar dat is dan weer niet zo respectvol. Beter gebruik je daar dan de volledige naam van het betreffende staatshoofd.

Bronnen:
https://onzetaal.nl/taaladvies/afkortingen...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100