Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

wanneer en hoe is het latijn een ''dode taal'' geworden?

Verwijderde gebruiker
4 jaar geleden
in: Taal
2.6K
SentWierda
4 jaar geleden
Twee correcties op het antwoord van elder161.
1.Behalve Italiaans, Spaans, Portugees en Frans is er nog een vijfde taal die uit Middeleeuws Latijn is ontstaan: Roemeens.
2.Om nog preciezer te zijn: vier taalgroepen zijn uit het Middeleeuws Latijn ontstaan: de Iberische groep (Spaans + Portugees), de Gallische groep (Frans), de Italiaanse groep (Italiaans) en de Balkangroep (Roemeens).

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (1)

Een dode taal is een taal die in het dagelijks leven door niemand meer als voertaal wordt gebruikt, anders gezegd een taal die niemand meer beschouwt als zijn of haar moedertaal, in tegenstelling tot levende talen.
Het Latijn heeft in de loop der eeuwen een hele ontwikkeling meegemaakt. Zo onderscheidt men het Preklassiek Latijn (700 v.Chr), het Klassiek Latijn (200 v.Chr), de Zilveren Latiniteit (ca 100 n.Chr), het Middeleeuws Latijn. Vanuit het Middeleeuws Latijn zijn de Romaanse talen ontstaan (Italiaans, Spaans, Portugees en Frans). Vanaf die tijd werd het klassieke Latijn uiteindelijk een dode taal. Andere dode talen zijn:
Oudgrieks
Gotisch
Oudkerkslavisch
Oudpruisisch
Egyptisch
Eyak
Guanche
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
4 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding