Hoe schrijf je: Om twaalf en twee uur 's middags?

Moet het: Om twaalf en twee uur 's middags?
Of: Om twaalf- en twee uur 's middags?
Of op een nog andere manier?

Weet jij het antwoord?

/2500

"Om twaalf en twee uur 's middags" of "Om 12.00 en 14.00 uur" ('s middags zou dan overbodig zijn, maar wellicht extra duidelijk, of als je weet dat de tekst voorgelezen gaat worden natuurlijk wel relevant) Er is niks mee om tijden via de 24-uursnotatie op te schrijven. https://onzetaal.nl/taaladvies/tijden-noteren/ " Wat is de beste manier om een tijdstip te noteren: 12 uur, 12.00 uur of 12:00 uur? En komt er bij een tijdsduur tot of een streepje tussen de tijdstippen? De meest verzorgde notatie van tijdstippen is met de uren, een punt, de minuten en het woord uur, dus: 8.15 uur, 12.30 uur. Ook bij hele uren is het duidelijker om de minuten te vermelden, omdat zo sneller zichtbaar is dat het om een tijdstip gaat: 17.00 uur. Een dubbele punt in plaats van een punt komt ook voor, maar heeft niet de voorkeur. En het symbool h in plaats van uur kan in de meeste teksten beter vermeden worden. Uur afkorten tot u. is mogelijk, maar levert nauwelijks 'winst' op. De betekenis 'tot' kan zowel door het woord tot als door een streepje worden uitgedrukt. In lopende teksten heeft tot de voorkeur, en in combinatie met tussen wordt en gebruikt: Wij lunchen van 13.00 tot 13.30 uur. Wij lunchen tussen 13.00 en 13.30 uur. In overzichten is het (korte) streepje een prima keuze: Openingstijden: 9.00-17.30 uur " === Het voorbeeld dat je geeft met de streepjes is incorrect.

Toegevoegd op 31 oktober 2019 15:04: tekst

Antwoord op jouw vraag: *Om twaalf en twee uur 's middags...etc* dit is prima zo verwoord. Als je het iets officiëler wilt schrijven kan je 12.00 p.m.of 12.00 uur gebruiken en 2.00 p.m. of 14.00 uur. ---In Nederland, België en de meeste andere Europese landen is een 24-urige tijdsaanduiding tegenwoordig standaard. ...etc ... Ook in het dagelijks spraakgebruik is het de gewoonte dat men het 12-uurssysteem gebruikt. Men zegt dan "8 uur" of "8 uur 's avonds" en schrijft "20.00" op.--- (bron) Ook in het dagelijks spraakgebruik is het de gewoonte dat men het 12-uurssysteem gebruikt. Men zegt dan "8 uur" of "8 uur 's avonds" en schrijft "20.00" op. https://wikikids.nl/12-uurssysteem

"Om twaalf en twee uur 's middags" is prima geschreven zo. Om de zin wat lekkerder te laten lopen zou je er ook van kunnen maken: "Om twaalf en om twee uur 's middags". Met 'om' ertussen dus.

Puur taalkundig gezien, is jouw eerste zin correct. Om twaalf en twee uur ‘s middags. Tijdens een dictee (daar doel je denk ik op), is het ook geoorloofd/normaal om te schrijven: Om 12.00 en 14.00 ‘s middags. Tijdens een dictee is 1 cijfer verplicht met letters te schrijven: Elfstedentocht. Sommigen eisen ook dat data volledig worden uitgeschreven, bijvoorbeeld: vijf december. Tijden mogen normaal met cijfers geschreven worden (inclusief uur). Maar tijdens een dictee is men verplicht dit te melden. Even naar jouw koppelteken. Je gebruikt dat alleen als je een deel van een woord weglaat en herhaalt in het volgende woord : Zonne- en maneschijn. Het woord schijn, zit vast aan zonne. Kersen- en pruimenvlaai. Het woord vlaai, zit vast aan kersen. Dus niet: Houten en stalen stoel. Het woord stoel, zit niet vast aan stoel. Eerste en tweede klas. Het woord klas, zit niet vast aan klas.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100