Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Mag ik koopmannen gebruiken als meervoud van koopman?

De grammaticacontrole van MS Word geeft aan dat het fout is, maar geeft geen alternatief. Na een beetje zoeken zag ik dat de correcte meervoudsvorm 'kooplui' of 'kooplieden' zou moeten zijn, maar wordt dit nog gebruikt? Ik zou er nooit aan hebben gedacht dat te gebruiken.
Is koopmannen tegenwoordig acceptabel om te gebruiken of moet het echt kooplieden zijn?

Verwijderde gebruiker
5 jaar geleden
in: Taal
3.8K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (3)

Let niet op MS Word.
Het mag alle drie: koopmannen, kooplieden en kooplui. Aldus het Groene Boekje.
Je mag er gerust van uitgaan dat dit boekje het beter weet dan MS Word.
(Lees meer...)
5 jaar geleden
Kooplieden en kooplui is het meervoud van koopman.
Of het nog gebruikt wordt? Jazeker. maar mogelijk ook een kwestie van leeftijd, dat een andere benaming als handelaar ook gebruikt wordt. Op de markt staat niet een handelaar maar een marktkoopman en meerdere marktkooplieden of marktkooplui dus.

https://nl.wiktionary.org/wiki/koopman
enkelvoud meervoud
koopman kooplieden/kooplui

Betekenis 'koopman' - Gratis woordenboek | Van Dale
https://www.vandale.nl/gratis-woordenboek/nederlands/betekenis/koopman
Betekenis 'koopman'. Je hebt gezocht op het woord: koopman. koop·man (de; m; meervoud: kooplieden, kooplui) 1iem. die van de handel zijn beroep maakt ...

http://anw.inl.nl/article/koopman
Vorm Afbreking
Enkelvoud koopman koop.man
Meervoud kooplieden koop.lie.den
Meervoud kooplui koop.lui
-----------
Mijn antwoord is niet duidelijk voor een ieder kennelijk.
-----------
Als het meervoud van koopman : kooplieden of kooplui is, is dat niet koopmannen. Duidelijk, mag het dan gebruikt worden? nee, want het is NIET het meervoud van koopman.
---------
Deze bron is gesneuveld in de verwijderde reacties.

Gangbaarheid
Het woord koopman staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
In onderzoek van het Centrum voor Leesonderzoek uit 2013 werd 'koopman' herkend door
100 %    van de Nederlanders
100 %    van de Vlamingen.
https://nl.wiktionary.org/wiki/koopman

Om een woord af te keuren op grond van een rondvraag in eigen gelederen is niet erg representatief of juist wel, ligt eraan hoe je e.e.a. benadert. Mijn bron geeft duidelijke informatie.
(Lees meer...)
Toegevoegd op 24 mei 2018 11:22: tekst
Verwijderde gebruiker
5 jaar geleden
LeonardN
5 jaar geleden
Tegenwoordig is koopmannen ook een juiste vorm van koopman, dat was niet altijd zo, dat gold ook voor timmerman-timmerlui/lieden waar men nu ook vaker timmermannen zegt. Van Dale schijnt nog wat te twijfelen. http://www.ikzegookmaarwat.nl/2017/10/uitdrukking-van-de-dag-over-de-balk-smijten/ Volgens deze gebruikers stond er dus op de vandale.nl dus ook al eens koopmannen, maar is dit weer ingetrokken. Ook het groene boekje zou er dus nog maar kort melding van maken http://www.surfspin.nl/zee-ezel1137.html Er is verder ook weinig vraag naar de modernere meervoudsvorm van koopman, aangezien het terrein verliest ten koste van handelaren. Voordat mensen dus net als timmermannen/tuinmannen koopmannen gaan zeggen is het hele begrip waarschijnlijk al irrelevant. Op marktkoopman/lui na dan.
"Mag ik koopmannen gebruiken als meervoud van koopman?"
Ja dat mag. Zowel Taalunie (de autoriteit als het gaat om taal en spelling) http://woordenlijst.org/#/?q=koopman , en Onze taal https://onzetaal.nl/taaladvies/tuinmannen-tuinlieden-of-tuinlui/ geven koopmannen als meervoudsvorm van koopman.

( " maar wordt dit nog gebruikt? " )
Daarnaast zegt Onze Taal naar aanleiding van een onderzoek door "De Algemene Nederlandse Spraakkunst (ANS)" iets over de woorden die eindigen op man welke in de meervoudsvorm verworden tot lui of lieden:

""
Meervouden als tuinlieden worden vaak stilistisch hoger gewaardeerd dan tuinlui en tuinmannen, maar de vormen op -lieden komen vaak ook formeel en ouderwets over. De vormen op -lui kúnnen een wat geringschattende gevoelswaarde hebben. De Algemene Nederlandse Spraakkunst (ANS) vergelijkt bijvoorbeeld vooraanstaande zakenlieden met louche zakenlui, en de grote kooplieden uit de zeventiende eeuw met marktkooplui.

In het algemeen geldt volgens de ANS dat zowel -lieden als -lui in het hedendaagse Nederlands minder gebruikt wordt dan vroeger, zeker in gesproken taal.
""

Als je dus niet zeker bent of je koopmannen wil gebruiken, maar ook geen kooplui of kooplieden bestaat er nog een vierde optie:

Handelaren.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Handelaar
----
https://www.google.nl/search?ei=kT4EW_HZCYvwUt2DoNgN&q=%22koopmannen%22 (24k resultaten)
https://www.google.nl/search?q=%22kooplui%22&oq= (72k resultaten)
https://www.google.nl/search?ei=kT4EW_HZCYvwUt2DoNgN&q="handelaren" (<3M resultaten)

Waaruit je kan opmaken dat handelaren ongeveer 40 maal vaker voorkomt dan kooplui.

Kooplieden geeft een bijzonder hoog getal van bijna 1 miljoen, dat mij bevreemde, tot ik de oorzaak achterhaalde. Het is een uitbreiding van Kolonisten van Catan. https://www.999games.nl/de-kolonisten-van-catan-kooplieden-barbaren.html De afbeelding is een beeld wat het punt van de ANS mooi illustreert.
(Lees meer...)
5 jaar geleden
LeonardN
5 jaar geleden
Persoonlijk zou ik ook zeggen dat kooplieden en kooplui een wat ouderwets karakter hebben, enkel in de samenstelling "marktkooplui" zou ik dit woord als deel nog gebruiken. Bij wat navraag op het werk kwam ik erachter dat vooral mensen met een migratieachtergrond het woord niet kenden, maar handelaar wel.

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding