Is het correct als je zegt "ik vond het vreselijk gezellig"?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het is goed Nederlands, maar niet heel erg sjiek, omdat het woord "vreselijk" de lading heeft van "afschuwelijk". Woorden verschuiven in betekenis. "Ontzettend gezellig" is ook zo'n geval, maar daar is de verschuiving al verder gevorderd, zodat die uitdrukking al weer beter kan.Vergelijk het met "wreed", dat in de jeugdtaal positief is.

Ja hoor, dat is perfect. Dit is een stijlfiguur die de naam "oxymoron" draagt. Andere voorbeelden vind je in bijgevoegde link.

Het woord 'vreselijk' is een bijwoord en het zegt iets over; een bijvoegelijk naamwoord (spijbelen is HEEL slecht) een werkwoord ( je moet bij de start GOED afzetten) een ander bijwoord ( de trein rijdt ERG snel) een hele zin (STRAKS was ik mijn auto) Een andere betekenis van het woord 'vreselijk' of een ander woord (synoniem) hiervoor is; heel erg, ontzettend en als jij 'het vreselijk gezellig vond, geef jij hiermee aan dat je het heel erg gezellig vond, je versterkt hiermee je gevoel. Niemand zal het verkeerd zien door als synoniem een woord als afschrikwekkend, afschuwelijk hierin te zien. Hooguit als je het sarcastisch bedoeld hebt. Was de sfeer rondom goed, heb je je echt vermaakt, dan zal iedereen beamen dat het inderdaad vreselijk gezellig was! In de volksmond wordt het dus algemeen als versterking in de geest van 'heel erg veel' gezien en wordt zo overal gezegd. De gastheer/-vrouw zal het als compliment opvatten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100