Waarom wordt GOOD hier anders uitgesproken dan bij GOODMORNING?

http://www.howjsay.com/index.php?word=good&submit=Submit

Toegevoegd na 56 seconden:
Als er mensen zijn die zeggen dat er geen verschil is, moeten ze maar naar de link luisteren of naar films/tv. Er is wel degelijk een verschil.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De uitspraak van Engelse woorden hangt erg af van het land of streek. Dat je in films een andere uitspraak hoort is hierdoor ook heel verklaarbaar. De uitspraak van letters in het Engels en Amerikaans is al verschillend, in samenstellingen al helemaal. Dat is in veel talen zo. De verschillen in uitspraak tussen Good hangen ook af of het als zelfstandig woord wordt gebruikt of in een samenstelling: http://nl.bab.la/woordenboek/engels-nederlands/good-looking http://nl.bab.la/woordenboek/engels-nederlands/good Klik maar op icoon voor de uitspraak bij beide links. Bij een samenstelling (met of zonder streepje) ligt het accent anders en spreek je het als één woord uit. Ik denk dat dit het uitspreken van de samenstelling makkelijker maakt. Toegevoegd na 3 minuten: Ook bij andere combinaties hoor je dat de klemtoon op het tweede samengestelde woord ligt en "good" dus niet goed wordt uitgesproken. http://nl.bab.la/woordenboek/engels-nederlands/good-night http://nl.bab.la/woordenboek/engels-nederlands/good-looking http://nl.bab.la/woordenboek/engels-nederlands/good-smelling

Bronnen:
http://www.engels.taaldok.nl/grammatica/sounds.php

Het verschil in uitspraak ontstaat door het verschil in klemtoon. Bij "good" ligt de klemtoon op de "oo". Bij "good morning" ligt de klemtoon op de "o" van "morning". Doordat de "oo" van "good" de klemtoon verliest, verandert de uitspraak enigzins. In het Nederlands kennen wij dit verschijnsel ook. Spreek maar eens "voeding" en "flesvoeding" uit. In het eerste geval ligt de klemtoon op de "oe", in het tweede geval op de "e" van "fles". De uitspraak van "voeding" verandert door het wegvallen van de klemtoon.

Net als in het Nederlands, is er ook in het Engels niet één manier om woorden uit te spreken. Het hangt sterk af van waar je vandaag komt. Zo zijn de verschillen tussen, bijvoorbeeld, Engels, Amerikaans en Autralisch levensgroot, en heb je ook daar weer plaatselijke en streekdialecten. Het Nederlandse woord 'goed' klinkt ook heel anders als je het in Amsterdam hoort, in Breda, in Twente of in Groningen. En in samenstellingen kan dat verschil nog groter worden. Uitgesproken door exact dezelfde persoon hoeft het verschil tussen 'goed' en 'goedemorgen' niet meer dan minimaal te zijn ; maar een Limburger die 'goed' zegt vergelijken met een Groninger die 'goedemorgen' zegt, wordt al een heel ander verhaal. Toch versta je ze beiden, als je goed Nederlands verstaat. Zonder enig probleem.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100