Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

In de actiende eeuw leefde de edele met titels hoe is precies de volgorde?

En hoe werden deze aangesproken? bv vader eerste zoon tweede zoon en hoe spraken ze de vrouwelijke gezinsleden aan en de echtgenote.
En was het mogelijk dat de hoogste adel met laagste adel mocht/kon trouwen?

Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
913

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Is het onderstaande antwoord wat je bedoeld?

* ongetituleerde adel, jonkheer,
* (erf)ridder,
* baron,
* burggraaf,
* graaf,
* markgraaf of markies,
* hertog,
* prins,
* koning

Toegevoegd na 9 minuten:
kijk ook eens in de 3 reacties, daar heb ik uitleg gegeven.
het was anders te groot voor het antwoord veld.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Andere antwoorden (1)

Zie het artikel die ik in de bron neom, daar staat veel uitgelegd over de Nederlandse adel. Hierbij alvast een klein stukje:

"Ongetituleerde Nederlandse adel heeft recht op het predicaat jonkheer of jonkvrouw.

Getituleerde adel heeft recht op de titels ridder, baron/barones, burggraaf/burggravin, graaf/gravin, markies/markiezin, hertog/hertogin of prins/prinses, al naar gelang welke titel is verleend, erkend of gehomologeerd. Van de riddertitel bestaat in Nederland geen vrouwelijk equivalent. De adeldom in Nederland vererft langs mannelijke lijn, waarbij het predikaat of titel is verbonden aan de geslachtsnaam van de vader. Adeldom wordt niet beheerst door het naamrecht, maar richt zich er wel naar. Was het adelrecht voorheen alleen een traditioneel gewoonterecht, sinds 1 augustus 1994 is deze ook in de Nederlandse wet vastgelegd door middel van de ‘Wet op de Adeldom’. Deze wet regelt aan wie of wanneer aan iemand adeldom verleend kan worden.

Het regerende staatshoofd in Nederland draagt de titel van koning (indien man) of Koningin (indien vrouw), maar de Nederlandse wet maakt alleen gebruik van de titel in mannelijke vorm (die van Koning). Omdat de koning(in) - in hoedanigheid van zijn of haar functie, de Fons honorum ('bron waaruit adel ontspringt', m.a.w. verlener van adeldom) is, staat deze boven de adel. De vermoedelijke troonopvolger draagt de titel Prins van Oranje en de leden van het Koninklijk Huis de titel(s) Prins(es) der Nederlanden en/of Prins(es) van Oranje-Nassau. Verlening en overerving van deze titels zijn echter apart geregeld via de ‘Wet lidmaatschap koninklijk huis’, en gaan niet alleen via het gewoonterecht dat adeldom uitsluitend vererft langs de mannelijke lijn.

Na de afscheiding van België leven er geen Nederlandse burggrafelijke, markgrafelijke of hertogelijke families in Nederland zelf, al behoren er nog wel buitenlandse geslachten tot de Nederlandse adel welke een van deze titels voeren, zoals het prinselijke geslacht de Riquet de Caraman (o.a. Prins de Chimay). Er zijn wel buitenlandse families in Nederland woonachtig met zulke titels, maar zij behoren niet tot de Nederlandse adel."
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding