Waarom was er symboliek in de Middeleeuwen?

In de Middeleeuwen was er in boeken veel symboliek zoals het getal drie, dat heilig was, en het getal zeven, etc. Waarom was dat?

Weet jij het antwoord?

/2500

De manier waarop dieren door mensen werden beschouwd in de middeleeuwen is belangrijk om kort toe te lichten. In de middeleeuwen zijn er namelijk een aantal specifieke ideeën over dieren, die daardoor invloed uitoefenen op het christendom en zo ook op de kunst in de middeleeuwen. En andersom, het geloof brengt ook bepaalde ideeën voort over dieren waardoor er een bepaald beeld ontstaat van dieren in de middeleeuwen. In de middeleeuwen maakte men volop gebruik van dieren. Varkens dienden als voedsel, paarden werden als lastdier op het land gebruikt en vachten werden in kleding verwerkt. Daarnaast heerste er een grote angst voor bepaalde dieren. Die angst wortelde in het geloof dat wanneer men opgegeten zou worden door een roofdier als een beer of wolf, dit gelijk stond aan de dood zonder mogelijkheid tot verlossing. Het verscheurd en opgegeten worden door dieren zoals slangen, draken en padden werd vaak als thema gebruikt in afbeeldingen van de hel in de literatuur en de kunst. Klik op de download onderaan in bron: http://daniellefrenken.com/dieren-en-hun-symboliek-in-de-middeleeuwen-en-hedendaagse-kunst/

Bronnen:
http://daniellefrenken.com/dieren-en-hun-s...

Taal Vroeger in de middeleeuwen spraken de mensen nog geen ABN ( Algemeen Beschaafd Nederlands. Elke kleinere streek had zijn eigen dialect. Mensen konden elkaar verstaan wanneer het over handel ging, maar voor gevoelsmatige zaken sprak men liever met symbolen. Symboliek Voor en tijdens de middeleeuwen had bijna alles een symbolische betekenis. Een stuk hout was niet zomaar een stuk hout, maar het was het symbool voor het kruis waar Christus aan was vastgespijkerd. Bloemen en beesten hadden ook een symbolische betekenis. Een roos bijvoorbeeld, verwees naar de liefde en een haas stond voor lafheid. Daarom schelden we nu een lafaard uit voor angsthaas. Ook getallen en kleuren hadden zo'n symbolische betekenis. Hiermee gaven schrijvers toen een diepere betekenis aan een verhaal. Getallensymboliek: De meestvoorkomende getallen in de middeleeuwen zijn: 2,3,5 en 7. 2 was een waarschuwing voor gevaar. 2 verwijst naar de tweedeling Goed-Kwaad. Het getal 2 zou met de duivel te maken hebben. 3 is een heilig getal. Het verwees naar God die de Drie-eenheid had van vader, Zoon en Heilige Geest ( De heilige geest werd gesymboliseerd door een witte duif). Als je 3x dezelfde boodschap/opdracht kreeg, dan wist je dat het van God kwam. 5 hoort bij Maria, omdat haar naam uit 5 letters bestaat. 7 was ook een heilig getal, omdat God de wereld in 6 werkdagen + 1 rustdag had geschapen. Kleurensymboliek Wit staat voor zuiverheid, reinheid, maagdelijkheid -> Het symboliseert het goede. Engelen waren meestal wit. Blauw verwees naar de hemel, maar kan ook trouw betekenen. De wit met blauwe kleren van Maria betekenen dat zij de maagdelijke moeder is van Jezus.

Bronnen:
http://ksgnederlands.wikispaces.com/+Samen...

In de middeleeuwen waren er weinig gewone mensen die konden lezen. Met een symbool kon veel duidelijk gemaakt worden. Met een symbool op de deur wist men: dit is een herberg, hier woont een bakker of wever. En als iemand deze kleuren draagt is het de knecht van die heer. Het was dus om het dagelijks leven eenvoudiger te maken

Het gebruik van symboliek komt niet alleen in de Middeleeuwen voor. Christelijke symbolen als het kruis en de vis dateren al uit de Oudheid. Het karakteristieke aan de middeleeuwse symboliek is wellicht de gedetailleerde uitwerking van en verbinding tussen allerlei symbolen. Getalsymboliek dateert eveneens al uit de klassieke Oudheid, net als de symbolische lading van getallen in de bijbel. Een makkelijk te onthouden getal of een herkenbaar symbool maakt zaken eenvoudiger te herkennen en te onthouden. Overigens blijken met name getallen niet exclusief aan één zaak of persoon te worden gekoppeld, maar zijn er meerdere min of meer vaste associaties rond een getal.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100