De hypotheekrenteaftrek
Niet meer dan een belastingtechnische maatregelHN nr. 7/2008
Door: Bas Kromhout en Rens Oving
De hypotheekrenteaftrek is al meer dan honderd jaar een heilig huisje in de Nederlandse politiek. De regeling wordt gezien als instrument om eigenwoningbezit te stimuleren. Maar dat was niet de reden waarom de aftrek ooit werd ingevoerd. De gedachte dat kopen beter is dan huren brak pas na 1945 door.
De kosten van de hypotheekrenteaftrek voor de schatkist zijn in de afgelopen decennia omhooggeschoten. Wie het duurst woont, heeft het meeste profijt. Toch blijft de aftrekregeling een heilig huisje in Den Haag. Voor CDA en VVD is elke aantasting taboe. Ook de linkse partijen en de ChristenUnie durven pas sinds kort openlijk te pleiten voor afschaffing van de aftrek – en dan nog slechts gedeeltelijk en in kleine stapjes.
Die voorzichtigheid komt niet alleen voort uit de angst om kiezers met een koopwoning tegen zich in het harnas te jagen, maar ook uit de diepgewortelde overtuiging dat de hypotheekrenteaftrek maatschappelijk nut heeft. Zoals Jan Peter Balkenende in 2006 zei in een uitzending van Radio 1: ‘De hypotheekrenteaftrek is een instrument dat de overheid heeft geboden om het eigenwoningbezit te stimuleren.’ Hierover bestaat onder politici en beleidsmakers hoegenaamd geen verschil van mening. Maar wie de geschiedenis in duikt, ontdekt dat de aftrekregeling ooit om heel andere redenen is ingevoerd..
Toegevoegd na 1 dag:
In mijn reactie staat een artikel, dat is bedoeld als toevoeging aan bovenstaand antwoord, maar dat ging helaas fout.
- Bronnen:
-
www.historischnieuwsblad.nl