Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

waarom is flevoland ooit ingepolderd?

Graag wat achtergrond informatie, dus geen antwoorden als 'omdat er land nodig was'.

Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
8.1K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (3)

Tja, er was wel degelijk land nodig, in eerste instantie voor boeren maar later werd Almere een agglomeratie van Amsterdam, maar goed dat mag ik niet zeggen. Door het maken van het IJsselmeer waren ook de eilanden daar een stuk veiliger en niet meer afhankelijk van het wilde water van de zee. Dat was dus ook een argument.

De historie van Flevoland begint al vroeg.
Vanaf 1600 begonnen de waterbouwkundigen met begerige ogen naar de toenmalige Zuiderzee te kijken. Men wilde land terugwinnen. Wieringen, Marken, Schokland en Urk waren toen nog eilanden.
Hendric Stevin, waterbouwkundig ingenieur kwam in 1667 met het idee om de Zuiderzee te temmen. Hij wilde een dijk leggen van de kop van Noord-Holland langs de waddeneilanden naar de Groninger zeedijken. Daarmee was Stevin zijn tijd ver vooruit.

Flevoland is natuurlijk niet uit het niets ontstaan. Waar nu Flevoland is, stroomde vroeger vooral water. Met hier en daar een eilandje. zoals Wieringen. Marken. Schokland. Urk. Droog land tussen al dat nat. Op de eilanden en op het vaste land wist men: de zee geeft en de zee neemt. De schade bleef daarbij niet beperkt tot de schepen op zee. Ook het land kreeg het zwaar te verduren. Eeuwenlang had het water ons leven beheerst.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
In tegenstelling tot wat je bron lijkt te beweren ligt Wieringen toch echt niet in Flevoland ;-)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Als je goed leest zie je dat DAT stukje over de zuiderzee gaat!
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Ok, het staat er twee keer in, de tweede keer staat het er wel zo.
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
;-)
Vanaf de zeventiende eeuw werden in Nederland meren en plassen - veelal ontstaan door turfwinning - drooggelegd. Bedreiging van de veiligheid van de groeiende steden en een toenemende vraag naar landbouwgrond waren de belangrijkste motoren achter dit proces. Met de drooglegging van het Haarlemmermeer in 1854 was bewezen dat men technisch in staat was steeds grotere watergebieden in te polderen. Er werden plannen ontwikkeld tot drooglegging en algehele of gedeeltelijke inpoldering van de Zuiderzee.
In 1891 presenteerde de Zuiderzeevereniging in acht technische nota´s een plan, opgesteld onder verantwoordelijkheid van ir. C. Lely, dat uiteindelijk de basis zou vormen voor uitvoering van het Zuiderzeeproject. Tot de Eerste Wereldoorlog was er niet voldoende maatschappelijk draagvlak voor uitvoering van de werken. Voedseltekorten tijdens de Eerste Wereldoorlog en de watersnoodramp van januari 1916, waarbij grote delen van Waterland en de Anna Paulownapolder onder water kwamen te staan, brachten hierin verandering.
(Lees meer...)
Amadea
11 jaar geleden
Met de afsluiting van de Zuiderzee was het risico op overstroming wel flink afgenomen maar ook grote meren als het IJsselmeer kunnen problemen geven als het water door de wind wordt opgestuwd. Hoe kleiner het wateroppervlak hoe kleiner de kans op overstromingen.
Op dit moment wordt het niet inpolderen van de Markerwaard kennelijk als een veiligheidsrisico gezien.
In de link kun je dat tussen de regels door lezen.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding