Waar komt het woord SCHOTS vandaan in de uitdrukking "schots en scheef"?

Als iets willekeurig door elkaar staat zegt men, dat het schots en scheef is. Waar komt het woord schots vandaan. Wat heeft het eventueel met de Schotten te maken? Graag een bron erbij!

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Schots in de betekenis van ‘rommelig, verkeerd’ heeft een onduidelijke herkomst, de oorsprong ervan is onzeker. Het zou een afleiding van het werkwoord schieten kunnen zijn. Onwaarschijnlijk is dat het van de bevolkingsgroep zou afkomen omdat die kennelijk gezien werden als raar, dom, lomp en onvriendelijk. Ook is onwaarschijnlijk dat het verband zou houden met het Italiaanse sciocco, dat ‘dom, lomp’ betekent. Vermoedelijk heeft het meer te maken met alliteratie, letterrijm om het begrip waar de uitdrukking om gaat te versterken. Zoals bijvoorbeeld ook paal en perk, lief en leed, met man en muis, huis en haard.

Bronnen:
http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/schots2

Er zijn talloze uitdrukkingen bestaande uit twee woorden die vrijwel hetzelfde betekenen. Er worden dan twee woorden gebruikt om de toestand nog eens te benadrukken. 'Schots' heeft hier vrijwel dezelfde betekenis als 'scheef'. Zie verder http://etymologiebank.ivdnt.org/trefwoord/schots2. … Zie ook https://nl.wikipedia.org/wiki/Tautologie_(stijlfiguur).

Toegevoegd op 17 april 2021 19:57: tekst

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100