Waar komt de uitdrukking "het geheim van de smid "vandaan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Herkomst: Tijdens de kruistochten maakten de christelijke ridders kennis met de sterke zwaarden aan moslimzijde. Deze sterkte werd gemaakt door toevoeging van koolstof aan het ijzererts tijdens het bewerkingsproces. Dit 'geheim' namen de ridders mee terug naar West-Europa. Toegevoegd na 1 minuut: maar volgens de site van onze taal: De herkomst van deze uitdrukking is helaas duister. Het Woordenboek der Nederlandsche Taal vermeldt bij Dat is het geheim van den smid: "misschien verbasterd uit: het geheim van de mis?" Daarmee is dan het deel van de katholieke mis bedoeld waarin brood en wijn veranderen in het lichaam en bloed van Christus (de transsubstantiatie).

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Smid
http://www.onzetaal.nl/taaladvies/advies/h...

Tijdens de kruistochten maakten de christelijke ridders kennis met de sterke zwaarden aan moslimzijde. Deze sterkte werd gerealiseerd door toevoeging van koolstof aan het ijzererts tijdens het bewerkingsproces. Dit 'geheim' namen de ridders mee terug naar West-Europa.

Smeden hadden geheime recepten voor het vervaardigen van metaal en metalen voorwerpen. B.v. over metaallegeringen, de manier van slijpen en polijsten,dat soort dingen. Die hielden ze voor zichzelf om de concurrentie niet in de kaart te spelen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100