Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Is waterpokken i.c.m. corona een gevaarlijke combinatie?

Is het gevaarlijk om waterpokken i.c.m. corona te krijgen? Veranderd dit nog als je volwassen bent (en nog nooit waterpokken hebt gehad) en/of niet gevaccineerd bent?

Weet jij het antwoord?

/2500

Kinderen genezen doorgaans na enkele dagen van waterpokken, zonder gevolgen. Voor mensen met een verminderde immuniteit, zwangere vrouwen en pasgeboren baby’s echter kan besmetting met het varicellavirus tot gevaarlijke complicaties leiden. Na genezing ben je er levenslang tegen beschermd. Maar het virus blijft wel verborgen in het lichaam aanwezig en kan later opnieuw actief worden en gordelroos veroorzaken. Kinderen blijken een nieuwe aan Covid-19 gelinkte ziekte te kunnen ontwikkelen nadat ze met waterpokken zijn besmet. Deze ziekte heeft de naam PIMS-TS gekregen. Dat staat voor Paediatric Inflammatory Multisystem Syndrome temporally associated with SARS-CoV-2. Onbehandeld bestaat het risico op ernstige complicaties: ontsteking van de hartspier, acute nierinsufficiëntie. De ontstekingsreacties kunnen zo heftig zijn dat ic-opname soms nodig is. In Londen overleed een 14-jarige. Waterpokken bij volwassenen is zeldzaam. Bij hen is een longontsteking de belangrijkste complicatie. Deze pneumonie is moeilijk te behandelen. Ik heb geen vermelding kunnen vinden van een volwassene met waterpokken die daarbij met het coronavirus werd besmet. Maar het lijkt mij wel duidelijk dat deze combinatie zeer slecht voor iemands longen zal zijn.

Bronnen:
https://www.hln.be/buitenland/brits-meisje...
https://richtlijnendatabase.nl/richtlijn/v...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100