Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Hoe leg je eenvoudig uit wat dyspraxie/dcd inhoudt?

Als een meestal aangeboren ontwikkelingsstoornis is er genoeg over te lezen over vooral kinderen die dit 'hebben'.
Maar heel weinig of beperkt is de info voor de volwassenen die dit bv kregen na letsels of beroerte enz.
Dit is beslist heel anders omdat het in gezonde staat de handelingen ooit juist en goed werden aangeleerd en gedaan ( automatisering) en na letsels delen in brein 'niet meer zo werken' maar je nog wel denkt en je herinnert "hoe simpele en dagelijkse handelingen moeten", maar in de uitvoering keer op keer en ongewild falen..

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Eigenlijk leg je het al heel goed uit hè? Het komt in het kort hier op neer - ze konden het wel. Ze wéten in hun hoofd. Ook hoe ze de handeling moeten uitvoeren. - er is iets gebeurd, waardoor er een hersenbeschadiging is opgetreden - door de hersenbeschadiging werken verschillende delen van de hersenen niet meer goed samen. Het "weten hoe het moet" kan niet meer bij de aansturing van de handen (bijvoorbeeld) komen. Of nog wel, maar met een grote omweg, en vaak verkeerde afslagen. Daardoor gaan er dingen mis en gaat het langzamer. - dat ze hierdoor gefrustreerd zijn, is erg logisch! Lijkt me verschrikkelijk, je weet wat je wilt doen, maar het komt er niet uit. Frustratie, woede en verdriet zijn normaal. - misschien is er met behulp van een bepaalde oefentherapie wel kans op wat verbetering, misschien kan door veel oefening een iets kortere omweg door de hersenen worden vrijgemaakt, maar dat weet ik niet zeker, dat ligt waarschijnlijk ook aan de situatie en aan de precieze aard van de hersenbeschadiging.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100