Hoe noem je overgevoelig zijn voor gezondheidsklachten?

Stel: je moet geeuwen en je vraagt je af wat er toch aan de hand kan zijn. In de werkelijkheid is er niets aan de hand. Of je voelt je niet goed, denkt dat er wat aan de hand is maar hebt in de werkelijkheid gewoon te weinig slaap gehad. Hoe noem je het als je overgevoelig bent voor gezondheidsklachten, in die zin dat je constant denkt wat er met je aan de hand kan zijn terwijl er niet zoveel aan de hand hoeft te zijn. Constant op zoek zijn naar oorzaken van gezondheidsklachten. Hypersensitiviteit voor gezondheid, maar dan alleen nog iets wat beter klinkt. Is er uberhaupt een term voor?
Of constant je bloeddruk meten of hartslag controleren.

Toegevoegd op 18 September 2021 10:22: omschrijving

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat verschijnsel heet hypochondrie ofwel ziektevrees, een stoornis waarbij een persoon ervan overtuigd is een ernstige ziekte te hebben. Iemand die eraan lijdt, is een hypochonder. Volgens de tekst op https://nl.wikipedia.org/wiki/Hypochondrie voldoet iemand pas aan de criteria voor een stoornis als het dagelijks leven er door beheerst wordt.

Afhankelijk van de aard van de klachten heet dit somatischsymptoomstoornis of ziekteangststoornis, De oude, destijds gebruikelijke, benaming is hypochondrie. Tegenwoordig is hypochondrie vervangen door twee verschillende ziektebeelden: - somatischsymptoomstoornis, bij 75% van de mensen met de vroegere hypochondrie. Met name: buitensporige en aanhoudende gedachten. - ziekteangststoornis, bij 25% van de mensen met de vroegere hypochondrie. Met name: het lijden onder de angst voor een diagnose die de betrokkene vermoedt. En dan is er nog een geheel andere overgevoeligheid: de allergie. Dit is een bijzondere, vaak heftige, reactie door overgevoeligheid op bepaalde stoffen van chemische of fysische aard. Bron: Coëlho De somatischsymptoomstoornissen kunnen worden onderverdeeld in o.a.: - dysmorfe waan (lelijke, ontsierende afwijking) - hypochondrische waan (ernstige, dodelijke ziekte) - parasietenwaan (besmetting met een parasiet in de huid = kleine beestjes, zoals wormpjes, luizen, vlooien, torren) - zwangerschapswaan (zwanger zijn) - seksuele waan (de geslachtsorganen worden geprikkeld of gepenetreerd). Bron: Psychiatrie voor verpleegkundigen (P.J. Stolk, M.W. Hengeveld), uitg. ThiemeMeulenhoff.

Toegevoegd op 18 September 2021 15:28: tekst

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100