Kan de zogenaamde hersenetende amoebe je bereiken via een douche?

Ik heb dus vandaag iets gelezen over een zogenaamde hersenetende amoebe. Ik had alweer kunnen inschatten dat dat een heel slecht idee zou zijn aangezien ik hypochondrie heb en mezelf dus nogal snel gek maak of in paniek raak. Dus nou zit ik mezelf weer helemaal gek te maken over het feit dat er net water in mijn neus is gekomen tijdens het douchen. Nu vraag ik me dus af, kan die zogenaamde amoebe ook voorkomen in douchewater?

Weet jij het antwoord?

/2500

Naegleria fowleri (ook bekend als "hersenetende amoebe"[1]) is een vrijlevende amoebe die vooral gevonden wordt in warme zoetwatermeren -en rivieren. De amoebe wordt ook gevonden in bezinksel in de nabijheid van plaatsen waar industrie warm water loost en in niet- of slechtgechloreerde zwembaden. https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Naegleria_fowleri Douchen doe je in Nederland met drinkwater. Daarin zullen geen (actieve) micro organismen aanwezig zijn: Drinkwater wordt in Nederland voor circa twee derde deel gewonnen uit grondwater. Over het algemeen is dit water door langdurige filtratie tijdens de bodempassage vrij van ziekteverwekkende micro-organismen. Indien microbiologische verontreiniging van de grondstof of microbiologische groei in de zuivering niet kan worden uitgesloten, vindt vaak inactivatie met ultraviolet licht (UV) plaats als onderdeel van het zuiveringsproces. Bij microbiologische groei in de zuivering gaat het overigens niet om pathogene micro- organismen. In het geval oppervlaktewater als grondstof wordt gebruikt, passen de drinkwaterbedrijven ruwweg vijf soorten behandeling voor verwijdering en inactivatie van micro-organismen toe, waarbij het altijd om meerdere behandelingsstappen (meerdere barrières) gaat:  Biologische en fysische (UV in zonlicht) inactivatie tijdens verblijf in voorraadbekkens en bij bodem en/of duinpassage;  Fysisch-chemische coagulatie, flocculatie en sedimentatie van deeltjes en organismen;  Filtratie (snelle zandfilters, langzame zandfilters, membraanfilters);  Chemische inactivatie (ozon, waterstofperoxide, chloorverbindingen);  Fysische inactivatie (UV). https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://edepot.wur.nl/424423&ved=2ahUKEwiG96H4pqnwAhWL-6QKHVawAgAQFjABegQIFBAC&usg=AOvVaw3k53rD0dqVrfZR-45ncQWb Kortom, die amoebe komt niet voor in het drinkwater. En als die er al in zou zitten, zou het gedood worden door de vele methodes die gebruikt worden om drinkwater te ontdoen van micro organismen. Je hoeft je dus zelfs als hypochonder geen zorgen te maken.

Nee, niet als jij doucht met schoon Nederlands water. De parasitaire Naegleria fowleri is een vrijlevende amoebe die vooral gevonden wordt in warme zoetwatermeren -en rivieren. De amoebe wordt ook gevonden in bezinksel in de nabijheid van plaatsen waar industrie warm water loost en in niet- of slecht gechloreerde zwembaden. In Nederlandse wateren kan het bijvoorbeeld voorkomen in geloosd koelwater van elektriciteitscentrales. In warmere streken komt de amoebe vaker voor. Het is zeer zeldzaam om daarmee besmet te raken. Je zult eerst moeten gaan zwemmen in besmet water en pas dan kan de parasiet via jouw neus binnenkomen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100