Kan geluid op een andere manier waar worden genomen dan door lucht?

Ik heb geleerd dat je geluid hoort door de geluidsgolven die door de lucht naar je oren gaan, maar is het ook mogelijk om geluid op andere manieren waar te nemen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja er bestaan nog twee manier om geluid waar te nemen zonder direct lucht als uiteindelijk overgangsmedium. Dat zijn de beenderen en een elektrisch signaal: Bone Anchored Hearing Aid (BAHA) Dit is een toestel dat gebruikmaakt van beengeleiding in plaats van luchtgeleiding. Het apparaat kan met een kleine pen in de schedel worden vastgemaakt, hiervoor is een operatie nodig. De trillingen van het schedelbot kunnen ook worden ontvangen met een vlak plastic plaatje dat met een band strak op het hoofd zit. Dit apparaat wordt relatief vaak toegepast bij mensen die enkelzijdig doof zijn. Cochleair implantaat (CI) Dit is een elektronische prothese die het buiten-, midden- en binnenoor overbrugt. Het zet geluid om in elektrische pulsen die de gehoorzenuw stimuleren. Met een CI kunnen personen die geen of nog maar een beperkt restgehoor bezitten (opnieuw) klanken, geluiden en spraak waarnemen. https://nl.wikipedia.org/wiki/Hoortoestel#Andere_hulpmiddelen

Elk ander gas of vloeistof zal in de regel ook voldoen, echter zit je vaak in de gassamenstelling die we lucht noemen, vandaar dat vaak alleen lucht genoemd wordt, in andere gas of vloeistoffen hou je het vaak niet zo lang uit. Maar onder water kan je bijvoorbeeld ook horen, hoewel veel minder zuiver.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100