Wat is een makkelijke benaming voor 'risicogroep' ?

Voor het vak epidemiologie moet ik o.a. leren over risicogroepen, ik vind dit woord lastig en snap nog steeds niet wat er wordt bedoeld. (ook na zoeken op internet en zo). Heeft iemand hier een makkelijke benaming voor?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Kanshebbers, maar dan niet in positieve zin, meer kans op gevaar, ziekte of geweld bijvoorbeeld, risicogroepen kunnen mensen zijn, maar ook dieren. Mensen die zich niet aan de verkeersregels houden, zijn een risicogroep om een ongeluk te veroorzaken, mensen die overgewicht hebben, hebben grotere kans op diabetici, of andere ziektes, vliegen en muggen hebben een grote kans dood geslagen te worden. Al deze mensen en dieren/insecten zijn voorbeelden van een risicogroep.

In één woord is daar geen alternatief voor. Dan moet je het omschrijven: mensen met een verhoogde kans om ziek te worden.

Groep mensen die meer risico loopt (om ziek te worden bv) dan het gemiddelde.

Een groep mensen die een verhoogde kans heeft op het krijgen van een ziekte of iets dergelijks. Een groep mensen die min of meer in de gevarenzone leeft. Het risico kan verhoogd zijn door omgevingsfactoren bijv. of door de leefstijl (wel of niet roken) of de genetische aanleg. Deze groep moet extra in de gaten gehouden worden, omdat het meer vatbaar is voor aandoeningen. Of het vraagt andere interventies, andere voorlichting bv. Helpt dit antwoord je?

Als het over mensen gaat: Nadeelmensen. bvb: Mensen die nadeel ondervinden in een bepaalde omgeving, situatie, gedwongen samenleven met mensen die een risico voor de gezondheid vormen, bvb mensen met griep. Deze "Nadeelmensen" zou een ander woord voor "Risicogroep" kunnen zijn.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100