Waarom zijn de menselijke uitwerpselen bruin? of groffer gezegd: waarom is de kleur van poep bruin? en niet rood bijvoorbeeld?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Eet maar eens rode bietjes. En je zult zien dat je uitwerpselen rood zijn! Toegevoegd na 3 minuten: En als je spinazie eet, zul je zien dat je uitwerpselen groener zijn dan anders. Eet je heel veel eiwitrijk voedsel, zul je zien dat je ontlasting lichter van kleur is. En mocht je ontlasting helemaal zwart zijn, dan bestaat de kans dat je een maagbloeding hebt. In dat geval beter even een arts raadplegen.

Door de toevoeging van met name galkleurstoffen. Als je gal het niet meer doet, of niet goed meer, wordt je ontlasting namelijk in eerste instantie geel /stopverfkleurig. Als je sterk gekleurde voedingsmiddelen eet (zoals de bekende bietjes maar ook felgekleurde likeurtjes ofzo) kan je ontlasting die kleur aannemen. En als de ontlasting pikzwart is, is er sprake van occult bloed. Normale ontlasting is bruin tot donkerbruin. Elke afwijking van die kleur ie niet door de voeding verklaard kan worden, is reden om een arts te bezoeken.

Het bruine komt van de kleur van oud bloed, eigenlijk zijn het afgestorven oude bloedlichaampjes.

De kleur van poep wordt voornamelijk gevormd door ons voedsel. Daarnaast zorgt de gal voor een gele afscheiding wat de ontlasting gelig/brui kleurt. Wanneer je geen uitgesproken 'kleuren' hebt gegeten moet je ontlasting licht tot donkerbruin van kleur zijn. Zwarte of hele donkere ontlasting kan duiden op bloed in de darmen. Het is dan aan te raden om naar een dokter te gaan. Hele lichte ontlasting kan betekenen dat je voedsel niet goed verteerd wordt of dat er te veel gal vrijkomt.

Dat komt door een gele kleurstof, die bilirubine heet. Het zit ook in urine. Bilirubine is een gele stof die voornamelijk vrijkomt bij afbraak van oude rode bloedcellen. Bilirubine is het afbraakproduct van hemoglobine, de rode bloedkleurstof. Bilirubine is giftig voor het lichaam, wordt uitgescheiden via de gal en verlaat op deze wijze via de uitwerpselen het lichaam.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Bilirubine

Kleur (wit, geel, groen, bruin, zwart) Bij onvoldoende galproductie of obstructie van de galwegen kan de ontlasting er wit uitzien, doordat de galkleurstoffen, die de ontlasting normaal gesproken zijn donkerbruine kleur geven, niet of onvoldoende aanwezig zijn; men spreekt in de kliniek wel van stopverffeces. Afhankelijk van de kleur van de gal kan de ontlasting zwart, donkergroen, donkerbruin, lichtbruin of oker kleuren. Zwarte ontlasting kan duiden op een bloeding in maag of dunne darm. Gele ontlasting komt vaak door overmatig alcoholgebruik. De gele kleur ontstaat dan doordat de lever meer afvalstoffen produceert. Alles over poep lees je hier http://nl.wikipedia.org/wiki/Ontlasting

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100