Wat is de maximaal veilige dosis voor as (ash) die men dagelijks mogen binnenkrijgen uit onze voeding?

Hallo,

ik lees hier en daar dat er in elk voedingsmiddel een klein beetje as (arseen) of in het Engels "ash" aangetroffen wordt.

Ik lees ook dat een aantal as-soorten verschillende toxiciteiten hebben maar ik kan nergens terugvinden wat de maximaal veilige dosis is die men dagelijks mogen binnenkrijgen uit onze voeding, weet iemand dit?

http://www.healthy-food-site.com/burnt-food.html

Weet jij het antwoord?

/2500

De blootstelling van de mens aan arseen gebeurt in Nederland voornamelijk via voedsel. De totale dagelijkse inname van arseen (anorganisch en organisch) wordt geschat op 20-300 μg/dag, afhankelijk van het land en het type voedsel. Vis en vlees zijn de belangrijkste bronnen voor de inname van arseen via voedsel. De blootstelling via inademing van lucht is in het algemeen minder dan 1 μg voor niet-rokers. Voor rokers kan dit oplopen tot 10 μg/dag Toegevoegd na 5 minuten: De kleinste enkelvoudige dodelijke dosis ligt tussen 70 en 180 mg. De Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives and Contaminants (JECFA) heeft een 'provisional tolerable weekly intake' (PTWI) van 0.015 mg / kg. lich. gew. voor anorganische arseen toegekend.

Bronnen:
https://www.dunea.nl/drinkwater/belangrijk...
https://www.vwa.nl/txmpub/files/?p_file_id=29352

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100