waarom sterven mensen zelden in het openbaar?

Er sterven heel veel mensen... elke minuut ovetal ter wereld... toch heb ik nog nooit iemand zien sterven in de trein, op straat, in een restaurant, in de bus, in de winkel, tijdens n bijeenkomst... kortom het lijkt erop dat mensen vaker doodgaan achter gesloten deuren.... (moord en ongelukken ff buiten beschouwing gelaten... spreek over de natuurlijke dood!

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat klopt, want aan een natuurlijke dood gaat heel vaal een ziekte vooraf, waardoor iemand al een poosje niet meer vrolijk door het winkelcentrum hobbelt of gezellig een avondje in de kroeg doorbrengt. Bovendien sterven verreweg de meeste mensen op hoge leeftijd, en dan zijn ze sowieso al minder vaak ' in het openbaar' . Daarbij worden mensen gemiddeld tachtig jaar oud, en duurt sterven een paar minuten. De kans dat je daar getuige van bent is dus niet zo heel groot. Een groot deel van de mensen overlijdt in hun slaap. De meeste doodsoorzaken voelen we aankomen, Alleen een plotselinge hartaanval, hersenbloeding of scheuring van een aneurisma bijvoorbeeld kan onmiddellijk dodelijk zijn. Maar ook die mensen worden in eerste instantie zo goed mogelijk behandeld en naar het ziekenhuis gebracht. Dan heb je - als je daar bij was - misschien wel gezien dat ze overleden maar het niet beseft. Sterven doen we zo veel mogelijk thuis, in het geheim Er worden ook elke minuut nieuwe mensen geboren - nog meer dan er dood gaan zelfs. Maar ook daar zul je zelden getuige van zijn, om de zelfde reden dat je vrijwel nooit iemand zult zien sterven : we voelen het aankomen, en trekken ons terug. En over zaken waarvoor we ons graag terugtrekken gesproken ; vermoedelijk heb je ook nog niet veel mensen in het openbaar zien poepen, vrouwen in het openbaar zien plassen of mensen in het openbaar zien vrijen. Dat zijn nu eenmaal zaken die we allemaal liever prive houden.

Iemand die zich al niet lekker voelt is vaak niet in het openbaar te vinden. Mensen vallen niet vaak spontaan dood neer, ernstige hartaanvallen en beroertes kunnen natuurlijk aanleiding zijn tot dood, maar die vindt dan vaker plaats in een minder publieke omgeving.

Het gaat vaak heel snel en haak ook nog in hun eigen huis of appartement. Onze achterbuurvrouw bijvoorbeeld. Onze buurman ging even naar beneden om koffie te zetten, de buurvrouw besloot om naar beneden te gaan maar viel met haar hoofd tegen het nachtkastje. Het gebeurt heel vaak thuis door een ongeluk of gewoon door ouderdom. En anders wel in een ziekenhuis.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100